Pyreneeën, Lapland, Polen, er is genoeg bijzondere natuur te zien in Europa

Rendieren in Lapland. Beeld AFP

Europa heeft veel meer gebieden vol wildernis te bieden dan menig vakantieganger denkt. Bioloog en reisboekenschrijver Dirk Hilbers kent genoeg interessante plekken waarvoor geen intercontinentaal vliegticket nodig is.

Op dit moment zijn de Spaanse Pyreneeën zijn favoriete plek in Europa, vertelt hij via telefoondienst Skype: "Ik ben bezig met een reisgids over het gebied en woon er nu al een tijdje om het goed te leren kennen. Als ik een nieuw boek ga schrijven, graaf ik me altijd in en raak helemaal gefascineerd."

De 34-jarige natuurliefhebber wil met zijn reisboeken, 'Crossbill guides, ecologische pareltjes van Europa', voor het voetlicht brengen. Als mensen weten waarom een gebied bijzonder is, zijn ze eerder bereid het te helpen beschermen, denkt hij.

De rijk geïllustreerde gidsen besteden dan ook ruim aandacht aan alle onderdelen van een gebied, van unieke vogels en zeldzame planten tot de geologie.

Het mooie van de Pyreneeën is volgens Hilbers dat het gebied zo divers is. "Binnen een straal van honderd kilometer ga je hier van eeuwige sneeuw naar droge steppen," vat hij die diversiteit samen.

"In de bergen heb je kliffen met allerlei verschillende soorten gieren. Aasgieren en lammergieren komen hier veel voor, net als andere roofvogels. Vanuit mijn raam zie ik ze regelmatig overvliegen."

In het zuidelijker gelegen steppegebied rond Huesca komen unieke vogeltjes voor. "Er leven wel 25 soorten zandhoenders en allerlei bijzondere leeuweriken. De Dupons-leeuwerik bijvoorbeeld, die een raar soort melancholisch zanggeluid voortbrengt."

Een heel ander landschap bevindt zich in het uiterste noorden van Europa, het Finse Lapland. Een groter contrast met de Pyreneeën lijkt haast niet mogelijk. "Het mooie van Lapland is de absolute wildernis," zegt Hilbers.

"De absolute stilte. Je hoort soms alleen maar het suizen van je bloed." De uitgestrekte oerbossen herbergen bijzondere vogels en bemoste sparren, alles ademt eenzaamheid.

"In Nederland zijn we trots op onze veengebieden maar samengevoegd zijn ze niet groter dan één enkel veengebied in Lapland," vergelijkt hij. "De vogels klinken er ook anders, misschien door de ijle lucht."

Juni is de beste tijd om naar Lapland te gaan. Dan is de verscheidenheid aan planten het grootst en geeft het noorderlicht het geheel bovendien een magisch randje.

"Als je overdag een wandeling begint en je komt 's avonds laat terug, kan je dezelfde wandeling weer opnieuw maken," zegt Hilbers.

Een gebied dat wat betreft samenstelling erg op Nederland lijkt, is het oosten van Polen, tegen de grens met Wit-Rusland aan. "Stel je Nederland voor, maar dan veel ruiger en wilder," vertelt de bevlogen bioloog.

"Bossen, heuvelruggen, zeearenden, kraanvogels, wolven en beren, die zijn daar allemaal nog te vinden. Eigenlijk is het meer een tijdreis dan een afstandsreis."

In Roemenië weet Hilbers twee gebieden die de moeite van een bezoek meer dan waard zijn. "De monding van de Donau in de Zwarte Zee. Dat is het grootste wilde moeras in Europa," zegt hij. "Een delta ongeveer zo groot als de provincie Friesland, waarin de dorpjes alleen per boot bereikbaar zijn."

In de uitlopers van de Aziatische steppen, in het noorden van hetzelfde land, zijn twee soorten van wilde pelikanen te vinden, evenals jakhalzen, wolven, otters en sterns. "Dat gebied kun je met recht een rafelrandje van Europa noemen," zegt Hilbers.

Wordt de bioloog zelf nog wel eens verrast door natuur in Europa, of heeft hij inmiddels alles al eens gezien?

"Dit voorjaar was ik op vakantie in het oosten van Duitsland, ongeveer op een dag rijden van Arnhem. En het was echt fantastisch wat ik daar allemaal zag," laat hij enthousiast weten.

"Zwarte ooievaars, zeearenden, sterns, natuur die je in de uithoeken van Europa verwacht, in die rafelrandjes. In de haast om ver weg te gaan, vergeten we soms wel eens om dichtbij te kijken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden