Goedemorgen

Psst... een schapenwolkje kopen?

Een wolk te Zemst, België. Beeld BELGA
Een wolk te Zemst, België.Beeld BELGA
Frank Straver

Een groen grasveldje. Ga daar maar eens lekker liggen, op de rug. Kijk omhoog en zie de wolken overdrijven. Die ene, die is mooi zeg. Hij lijkt wel een beer. Grijp snel het mobieltje erbij. Even de QR-code scannen. Bingo, die wolk is van u. Voor slechts 3,50 euro. De wolk wordt officieel op naam geregistreerd, zodat een ander er geen aanspraak op kan maken.

Zo gaat het eraan toe in de kunstinstallatie BuyCloud van Noa Jansma (25), momenteel opgesteld in Berlijn. Het grasveldje is nep. De wolken, erboven geprojecteerd op een videoscherm, bestaan wel echt. Jansma filmde ze. Op de computer tekende ze er lijnen omheen, met een prijskaartje. Een soort bouwkavels, maar dan aan de hemel. Schapenwolkjes gaf ze een zacht prijsje mee, vanaf 50 cent. De meest indrukwekkende exemplaren kosten honderden euro’s.

Exploitatie van de natuur

Dit lucratieve handeltje is kunst, met onderliggend een kritische vraag. Waar halen mensen het lef vandaan om zich delen van de natuur toe te eigenen en verhandelen? Het gebeurt bij het ‘bezitten’ van oliereserves in de bodem, maar ook stikstof en CO2 zijn producten geworden, met een eigen handelsmarkt. Mineralen en metalen zijn commodities. Aan die financiële exploitatie van de natuur kan ik gerust een ‘wolkenmarkt’ toevoegen, dacht Jansma, opgeleid aan de Design Academy in Eindhoven.

Door ze te filmen ‘mijnt’ ze de wolken. Kopers ontvangen een certificaat, als bewijs van eigendom. Het mooie is, aldus Jansma, die als onderzoekend kunstenaar graag kruipt in de rol van doorgeslagen kapitalist: door klimaatverandering kan wolkvorming afnemen. Dus een aankoop bij BuyCloud zal een waardevaste investering blijken.

Lees ook:

Wolkenliefhebbers? Jazeker, daar zijn er veel van. En ze hebben zich verenigd

Het begon voor de Brit Gavin Pretor-Pinney als een halve grap: een internationaal genootschap voor wolkenspotters. Maar voor de tienduizenden leden is wolkenkijken inmiddels een serieuze hobby. Ook in Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden