Provincie mag beginnen met afschieten herten Oostvaardersplassen

Edelherten in de Oostvaardersplassen. Staatsbosbeheer begint volgende week met het afschieten van 1800 ervan. Beeld ANP

De provincie Flevoland mag beginnen met het afschieten van edelherten in de Oostvaardersplassen. Dat bepaalde de rechtbank in Lelystad vanmiddag.

Bijna 60 procent van de edelherten stierf afgelopen winter de hongerdood in natuurgebied Oostvaardersplassen, wat tot nationale verontwaardiging leidde. De provincie wil daarom ingrijpen en laat boswachters van Staatsbosbeheer 1830 edelherten schieten. 

Vijf natuurverenigingen wilden dat de rechter dat in een kort geding zou verhinderen. Die besloot vanmiddag echter dat de provincie voldoet aan de voorwaarden om deze vergunning te verlenen. Zo zijn de gevolgen voor de overige flora en fauna afdoende onderzocht, vindt de rechtbank. Ook zijn de natuurrapporten waarop het besluit is gebaseerd zijn niet gedateerd, zoals de bezwaarmakers stelden.

De rechter is het met de provincie eens dat een situatie als in de vorige winter voorkomen moet worden.  Staatsbosbeheer wil volgende week wil beginnen met het afschieten. Dat daarmee niet meteen wordt begonnen, heeft te maken met meerdere factoren, zei een woordvoerder. “We willen het zorgvuldig en veilig doen.” 

Teleurgesteld

De Faunabescherming zegt ‘erg teleurgesteld’ te zijn met het besluit. De Faunabescherming is een van de partijen die twee rechtszaken tegen het afschotplan heeft verloren.

Zij willen met een zogenoemd handhavingsverzoek nog een laatste poging om afschot van de herten tegen te houden. Het verzoek houdt in dat de provincie ambtenaren die het afschot gaan controleren, opdracht moet geven om alles te doen om verstoring van beschermde diersoorten in het natuurgebied te voorkomen. Dat betekent, aldus De Faunabescherming, dat zij de jacht meteen moeten stilleggen zodra ze zien dat een beschermde soort er last van heeft. In het bijzonder gaat het om de beschermde zeearend.

Lees ook: 

Hoe nu verder met de Oostvaardersplassen? 
Groter maken, grazers verminderen, of alle grazers er uit - er liggen drie scenario's voor de toekomst van natuurgebied de Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen zijn niet geschikt als groot moerasgebied
Het onder laten lopen van de Oostvaardersplassen zal geen blijvend moeras opleveren, betoogt ecoloog Frans Vera. Zonder gras zullen de grauwe ganzen vertrekken, waardoor het gebied zal dichtgroeien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden