Primeur: Braamparelmoervlinder 'zwerft' naar Nederland

De braamparelmoervlinder. Foto: Kars Veling Beeld
De braamparelmoervlinder. Foto: Kars Veling

Voor het eerst is in Nederland een braamparelmoervlinder gezien. Het insect breidde zich de afgelopen jaren al vanuit de Alpen en Pyreneeën uit over Frankrijk, België en Duitsland, maar was nog nooit in Nederland gesignaleerd.

Jeroen Visser

De braamparelmoervlinder is op 2 juli in Limburg waargenomen, zo meldde de Vlinderstichting gisteren. Het gaat om een zogenaamde 'zwervende vlinder' die uit zijn oorspronkelijk leefgebied is gevlogen. Volgens Kars Veling van De Vlinderstichting betekent dit niet dat de braamparelmoervlinder zich al in Nederland heeft gevestigd. 'Die kans bestaat pas als een bevruchte vrouwtjesvlinder over de grens vliegt. Als ze dan bij een braamstruik haar eitjes legt en er nieuwe vlinders worden geboren, dan kun je van vestiging spreken.'

De braamparelmoervlinder kwam tot een jaar of twintig geleden voor vanaf de Pyreneeën en de Alpen tot in de Balkan. Vanaf die tijd is de soort voorzichtig naar het noorden aan het opschuiven. De laatste vijf jaar gaat dat echter bijzonder snel. Veling verwacht dat binnen tien jaar een aanzienlijke groep braamparelmoervlinders van Nederland hun thuis heeft gemaakt. 'Deze vlinders kunnen uitzonderlijk ver vliegen tijdens hun leven, soms wel tien kilometer. Daarom verspreiden ze zich zo snel.'

Klimaatverandering
De meest noordelijke melding van de vlinder kwam tot nu toe uit de omgeving van het Belgische Hoei, ruim veertig kilometer van de Nederlandse grens. Die eer valt dus vanaf nu te beurt aan Zuid-Limburg. De vlinder zoekt voor zijn leefomgeving bloemrijke plaatsen met struiken en open plekken in het bos. 'Er lijken in Nederland genoeg van dat soort leefgebieden aanwezig te zijn', aldus Veling.

Volgens de Vlinderstichting ligt het voor de hand dat de klimaatverandering een rol speelt bij de noordwaartse trek van de braamparelmoervlinder. Als die verandering zich doorzet zou in 2050 het hele gebied ten zuiden van de grote rivieren in Nederland geschikt moeten zijn voor deze vlinder.

Vlinderliefhebbers die de braamparelmoervlinder in Nederland willen bewonderen moeten tot volgend jaar geduld hebben. Inmiddels is de 'vliegtijd' van de vlinder voor dit jaar voorbij.

De braamparelmoervlinder. Foto: Kars Veling. Beeld
De braamparelmoervlinder. Foto: Kars Veling.
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden