Goedemorgen

Prehistorisch knekelhuis bij de sluis

Gejubel in Zeeland. Om precies te zijn, bij de werken voor de Nieuwe Sluis van Terneuzen. Graafwerkzaamheden in de Westerschelde, nodig voor de sluisdeuren, hebben op 18 meter onder NAP een knekelhuis van uitgestorven dieren blootgelegd. Zo zijn er uitzonderlijk veel resten opgedoken van de wolharige neushoorn, de  wolharige mammoet, een oerpaard, steppebizon, dolfijn én een al lang geleden uitgestorven walvissoort. 

De botten, wervels, slagtanden en kiezen zijn naar schatting zo’n 30.000 jaar oud en zaten in twee grondlagen. Mogelijk is de walvissoort nog veel ouder. Het betreft waarschijnlijk een zeezoogdier dat zeven miljoen geleden uitstierf. 

Ooit zat tussen de twee grondlagen zand, wat er in de loop der eeuwen tussenuitspoelde. Dat verklaart waarom resten van land- én zeedieren op één plek zijn aangetroffen. Eerder dit jaar waren bij de sluis al resten van vissen, vogels en een zeehond naar boven gekomen. Ook interessant, maar welbeschouwd klein bier met wat nu in juni is opgediept. 

Hoe de dieren leefden, laat zich natuurlijk lastig vaststellen. Maar zorgeloos was hun bestaan waarschijnlijk allerminst. Op een van de mammoetbotten bijvoorbeeld heeft conservator Hester Loeff van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen knaagsporen aangetroffen van hyena’s, want ook die liepen ooit rond in Zeeland. De mammoet had ook een ontsteking in het bekken, waar hij veel pijn aan gehad moet hebben, zegt Loeff. 

Een deel van de vondst wordt voor nader onderzoek naar Universiteit Groningen gestuurd, waar bij isotopenonderzoek de ouderdom precies vastgesteld zal worden. 

Lees ook:

Reuzezonnewijzer in aardappelland

Vlak bij Lelystad staat het ‘Observatorium’, een levensgroot landschapskunstwerk, gebaseerd op prehistorische stenen zonnewijzers. Op land waar ooit water was. Toch leefden hier duizenden jaren geleden miraculeus genoeg al mensen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden