Natuurbescherming

Populatie Indische neushoorns groeit

Twee mannelijke Indische neushoorns is gevecht met elkaar.  Beeld EPA
Twee mannelijke Indische neushoorns is gevecht met elkaar.Beeld EPA

Hij weegt zo’n 2000 kilo en heeft een hoorn van wel zestig centimeter lang. Zijn dikke huid bestaat uit over elkaar hangende platen alsof hij een harnas draagt. Die bepantsering ten spijt staat de Indische neushoorn evenwel als kwetsbaar te boek waar het zijn voortbestaan betreft. Maar er is goed nieuws. Het aantal Indische neushoorns in Nepal en India groeit, in tegenstelling tot andere soortgenoten.

De witte neushoorn daalde fors in aantal het laatste decennium; van de 20.000 zijn er nu nog zo'n 14.000 wereldwijd. De zwarte neushoorn daalde minder hard, van 5500 naar zo’n 5000 stuks. De Sumatraanse neushoorn is in Vietnam, Maleisië en Sabah de laatste jaren uitgestorven en leeft alleen nog op Sumatra en Oost-Kalimantan. De toestand van deze soort, met hooguit tachtig exemplaren, is uiterst precair. De Javaanse neushoorn is met gemiddeld vijftig tot zestig stuks al jaren stabiel, maar de populatie is verschrikkelijk klein.

Goede natuurbescherming werkt

De Indische neushoorn is de positieve uitzondering. In Nepal blijkt na een telling in het wild dat er in een periode van zes jaar 107 dieren bij zijn gekomen, met een totaal aantal van 752 stuks. De vreugde in Nepal is groot. Rond de jaren zestig waren er slechts honderd over in het bergland. Goede natuurbescherming werkt dus.

Voordat de telling op 22 maart van dit jaar begon, waren er juist grote zorgen. De natuurbeschermers wisten dat in de afgelopen zes jaar 161 dode neushoorns waren gevonden. Sommige waren gestroopt, andere stierven een natuurlijke dood. Maar hoe natuurlijk is natuurlijk? Ziektes kunnen stiekem veel slachtoffers eisen.

In India groeide de populatie Indische neushoorns in het wild ook, naar zo’n 3600 stuks. De twee landen hebben gezamenlijk een populatie van ruim 4300 Indische neushoorns.

Lees ook:

Het aantal neushoorns in Zuid-Afrika is dramatisch gedaald.

Het gaat veel slechter met de witte en zwarte neushoorn dan werd aangenomen, blijkt uit Zuid-Afrikaanse cijfers die lang verborgen zijn gehouden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden