Polen ruziet over kap van laatste oerbos in Europa

Milieuactivist Adam Bohdan bij een omgekapte boom in het Bialowieza-bos. Beeld afp
Milieuactivist Adam Bohdan bij een omgekapte boom in het Bialowieza-bos.Beeld afp

Een groot deel van het laatste oerbos van Europa, het Poolse Bialowieza-woud, wordt binnenkort mogelijk gekapt vanwege een keverplaag. Natuurorganisaties, ecologen en de EU hebben zich al tegen het plan uitgesproken. Greenpeace voerde vandaag actie voor het behoud van het bos.

Redactie

De Poolse minister van milieu, Jan Szyszko, wil een groot deel van het bos laten kappen omdat een keverplaag het bos zou bedreigen. Het 1500 vierkante kilometer tellende Bialowieza-bos, ongeveer zo groot als de provincie Utrecht, staat deels op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Szyszko zette vorige maand zijn handtekening onder een plan om meer bomen te kappen dan eerder was toegezegd. Voorheen mocht in tien jaar tijd ruim 48 kubieke meter hout gekapt, maar de nieuwe plannen staan een hoeveelheid van bijna 180 duizend kubieke meter toe. Alleen de delen die op de Werelderfgoedlijst staan, zullen nadrukkelijk worden ontzien. Volgens Szyszko is dit de enige manier om de keverplaag tegen te gaan.

Waarschuwing EU
De EU heeft Polen inmiddels gewaarschuwd dat het besluit in strijd kan zijn met het Europese Natura 2000-programma, dat gericht is op het behoud van biodiversiteit. Deze regeling beschermt de meest waardevolle leefgebieden van Europa en het kappen van zo'n leefgebied is dan ook niet toegestaan.

(Tekst gaat verder onder afbeelding)

undefined

Het Bialowieza-bos biedt onder andere onderdak aan de bizon. Beeld afp
Het Bialowieza-bos biedt onder andere onderdak aan de bizon.Beeld afp

Ecologen en milieu-activisten twijfelen er bovendien aan of het kappen van de bomen iets gaat doen aan de keverplaag. Greenpeace zei eerder al dat de keverplaag waarschijnlijk binnen een aantal jaar vanzelf over gaat. Het kappen van het bos zou dan ook niet nodig zijn.

Geen bedreiging
Volgens ecologen vormt de kever in kwestie, de zogenoemde bastkever, bovendien helemaal geen bedreiging voor de meeste bomen die in het bos groeien. De bastkever houdt van fijnsparren, maar in het grootste deel van het bos groeien juist alleen loofbomen.

Critici verdenken de regering van commerciële motieven, al ontkent Szyszko dat. Volgens hem zijn de bomen die gekapt zullen worden alleen geschikt als stookhout en zal een grootschalige kap dan ook niet veel geld opleveren.

In het Bialowieza-bos leven zo'n 20.000 verschillende diersoorten. Zo biedt het bos onderdak aan de bizon, het grootste Europese zoogdier op het land, de wolf en de lynx. Daarnaast groeien er de hoogste bomen van het Europese continent: sparren van zo'n vijftig meter en eikenbomen van veertig meter hoog.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden