Vuilnis

Plattelanders produceren veel meer afval dan stedelingen

Beeld ANP

Het is niet het huisvuil dat maakt dat er op het platteland veel meer afval wordt geproduceerd dan in de stad, zo blijkt uit CBS-cijfers. 

Van bananenschillen tot melkpakken, pindakaaspotten en bierflesjes. Per persoon gooide Nederlanders in 2018 gemiddeld 494 kilo huishoudelijk afval weg, zo berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Naast restafval belandt het meeste huisvuil bij groente- fruit- en tuinafval (gft) of bij het oud papier.

De hoeveelheid afval ligt op het platteland veel hoger dan in de stad. Een stadsmens gooit 419 kilogram afval weg, per plattelandsbewoner is dat 592 kilo. Dat is een verschil van ruim 170 kilo, net zoveel als de hoeveelheid restafval per Nederlander.

Het verschil zit hem vooral in de gft-opbrengst. Omdat op het platteland meer mensen een tuin hebben, zouden zij meer tuinafval inzamelen. Dat levert per persoon bijna 140 kilo aan gft op. In een flat of appartement is er geen ruimte voor een tuin of zelfs een groene container, stelt het CBS, waardoor de hoeveelheid gft slechts 30 kilo bedraagt.

Ook de oudpapierbak is leger in de stad dan op het platteland. De landelijke hoeveelheid oud papier neemt volgens het CBS al jaren af als gevolg van digitalisering. Daarbij zijn de Waddeneilanden enorme uitschieters, net als voor glasafval. Niet-stedelijke gemeenten als Texel en Vlieland tellen weliswaar weinig inwoners, maar veel toeristen die een hoop afval produceren. Per geregistreerde inwoner levert dit uitzonderlijk hoge aantallen op, wat het niet-stedelijke gemiddelde opkrikt.

Nederlanders scheiden langzaam maar zeker meer afval: het aandeel gescheiden afval steeg van 51 procent in 2010 naar 58 procent in 2018. Scheiden is niet hetzelfde als recyclen, benadrukt een CBS-woordvoerder. Zo moet veel plastic naderhand uit het restafval worden gevist.

Lees ook:

De kledingbakken van goede doelen zitten vol met huisvuil

Inzamelbakken voor oude kleding worden steeds vaker gebruikt als dumpplek voor vuilnis. Goede doelen raken erdoor in de financiële problemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden