InterviewMerijn Tinga

‘Plastic Soup Surfer’ Merijn Tinga surfte 550 kilometer om afvalscheiding op scholen te promoten

Merijn Tinga tijdens de start van de expeditie van de Plastic Soup Surfer.  Beeld ANP
Merijn Tinga tijdens de start van de expeditie van de Plastic Soup Surfer.Beeld ANP

Na een riviertocht door het hele land komt kunstenaar en activist Merijn Tinga (45), alias ‘de plastic soup surfer’, dinsdag aan op Schiermonnikoog. Hij wil dat scholen hun afval beter gaan scheiden.

Redactie Trouw

Met alleen een surfplank en een peddel vertrok hij zestien dagen geleden uit Maastricht. De missie: afvalscheiding op basisscholen op de politieke agenda zetten. “Een mooi avontuur”, vertelt kunstenaar en activist Merijn Tinga vanaf zijn surfplank.

Hoe verliep je reis?

“Ik ben begonnen op de Maas en toen via Nijmegen, Rotterdam, het IJsselmeer en Friesland gesurft, 550 kilometer in totaal. Onderweg ben ik bij verschillende basisscholen op bezoek geweest. Het enthousiasme van de leerlingen daar gaf me energie voor deze zware fysieke uitdaging.”

Wat ben je allemaal tegengekomen?

“Wat je kunt verwachten. In grote steden, en bijvoorbeeld op het IJ of in delen van de Maas, ligt er ontzettend veel plastic in het water. In landelijke gebieden wat minder. Ik ben er echter van overtuigd dat we moeten stoppen met opruimen maar beter kunnen beginnen met voorlichten. Vandaar deze actie, Wakkere Wegwerpers.”

Wat hoop je met deze actie te bereiken?

“Scholen zijn heel enthousiast over afval scheiden. Het probleem is echter dat afval van scholen valt onder bedrijfsafval. Dat betekent dat zij zelf hun afval naar de stort moeten krijgen, en daar ook zelf contracten voor moeten afsluiten. Dat maakt afval scheiden simpelweg te duur voor de meeste scholen. Immers, hoe meer afval je scheidt, hoe meer contracten je moet afsluiten. Uit financiële overwegingen markeren veel scholen daarom al hun vuilnis als restafval. Ik vind dat afval van scholen moet worden behandeld als huishoudelijk afval, zodat het gewoon met de vuilniswagen mee kan. Donderdag organiseer ik in Vinkeveen een bijeenkomst voor vertegenwoordigers van overheidsinstanties, milieuorganisaties en bedrijven om dit onderwerp te bespreken en eraan te werken deze belemmeringen op te heffen.”

Lees ook:

Merijn Tinga wilde surfen tegen plastic, maar ontdekte: plastic opruimen helpt helemaal niet

Eindeloos opruimen en recyclen van plastic lost het vervuilingsprobleem niet op. In zijn nieuwe documentaire vertelt de bioloog en kunstenaar hoe we de strijd tegen plastic wél gaan winnen.

Weinig mondkapjes bij het zwerfvuil: zijn we netter geworden door corona?

Brengt de coronacrisis haar eigen afval mee? Valt mee, is de eerste conclusie van zwerfinator Dirk Groot en plastic-soup-surfer Merijn Tinga. Het aantal mondkapjes en plastic handschoenen dat sinds het begin van de lockdown op straat en in de natuur belandt vormt maar een heel klein deel van het zwerfvuil.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden