Recycling

Plastic Pact kan nu al op kritiek rekenen: ‘Dit is een wassen neus’

Gescheiden afvalinzameling waarbij plastic wordt gescheiden uit het andere afval tijdens festival deZwarte Cross op het festivalterrein in Lichtenvoorde.  Beeld ANP
Gescheiden afvalinzameling waarbij plastic wordt gescheiden uit het andere afval tijdens festival deZwarte Cross op het festivalterrein in Lichtenvoorde.Beeld ANP

Een plastic verpakking die na één keer gebruiken al definitief naar de vuilstort verwezen wordt, dat is binnenkort verleden tijd als het aan vijftien Europese landen en 55 bedrijven ligt. Maar natuurbeschermers zijn nu al kritisch.

Een Europees Plastic Pact moet ervoor zorgen dat al het plastic dat in deelnemende landen wordt gebruikt in 2025 recyclebaar is. Nu is dat slechts een derde. Ook moeten de deelnemers aan het pact – 15 Europese landen en 55 bedrijven –plasticgebruik verminderen met tenminste 20 procent.

Minister Stientje van Veldhoven (D66, milieu) presenteerde het plan vrijdag in Brussel. Zij maakte in Nederland vorig jaar al soortgelijke afspraken met bedrijven. Om het gebruik van plastic verder te verminderen, zijn ook afspraken in Europa nodig, aldus de minister. Maar een groep Nederlandse critici noemt het pact nu al een ‘wassen neus’.

Oud-politica Marianne Thieme, milieubeschermers als Urgenda-directeur Marjan Minnesma en verschillende wetenschappers hekelen in het Algemeen Dagblad het feit dat de Nederlands-Britse olieproducent Shell de afspraak niet ondertekende. Shell bouwt een fabriek in het Amerikaanse Pennsylvania, waar het bedrijf per jaar ongeveer een miljoen ton plastic gaat produceren. Bovendien stelt de groep dat onduidelijk is of gerecycled plastic echt bijdraagt aan een schoner milieu. Volgens critici verdwijnt veel gerecycled plastic alsnog in de vuilverbranding.

Ook ngo’s zoals Greenpeace en Break Free From Plastic zijn kritisch. Zij wijzen erop dat ondertekening van het pact vrijwillig is en niet juridisch bindend. De organisaties vragen zich daarom af of bedrijven wel voor gerecycled plastic zullen kiezen, vooral nu nieuw plastic goedkoper is.

Volgens de ngo’s is het beter om zwaardere maatregelen te nemen die het gebruik van alle soorten plastic ontmoedigen.

Lees ook:

Plastic Pact van het bedrijfsleven leidt direct tot forse kritiek

Ruim zeventig grote bedrijven en organisaties hebben vorig jaar het Plastic Pact NL getekend: een vrijwillige afspraak om in 2025 eenmalige verpakkingen zoveel mogelijk terug te dringen. Maar ook dat plan werd vrijwel meteen afgedaan als “schijnoplossing".

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden