Plassen voor stroom: 'groener kan bijna niet'

Uiteindelijk hopen de onderzoekers de nieuwe techniek in vluchtelingenkampen in te kunnen zetten Beeld Videostill University of the West of England
Uiteindelijk hopen de onderzoekers de nieuwe techniek in vluchtelingenkampen in te kunnen zettenBeeld Videostill University of the West of England

Je doet je broek omlaag, je loost je urine en het lampje boven je begint te branden: op de campus van de Bristolse University of the West of England kan het sinds vandaag. Een wc met biobrandstofcellen wekt hier elektriciteit op via urine. Nu is er nog sprake van een prototype van het 'pee power'-toilet, maar daar blijft het waarschijnlijk niet bij. Medeorganisator Oxfam hoopt namelijk dat het toilet snel kan worden ingezet in vluchtelingenkampen.

Julie van den Hove

Het idee is simpel: de urine voedt biobrandstofcellen die door afbraak elektriciteit opwekken. Deze cellen zorgen er vervolgens voor dat het lampje in het toilet gaat branden.

Het project is het resultaat van een samenwerking tussen onderzoekers van de Britse universiteit en Oxfam. Andy Bastable is verantwoordelijk voor Water en Sanitatie bij Oxfam Internationaal. Hij is enthousiast over het project, vertelt hij in de Britse krant The Guardian: "Vluchtelingenkampen zijn vaak ver verwijderd van elektriciteitscentrales, waardoor het moeilijk is om voor elektriciteit te zorgen. Vooral voor vrouwen maakt dat de situatie 's nachts erg onveilig. Deze technologie is daarom een enorme stap vooruit." Oxfam hoopt binnen zes maanden een prototype uit te testen in een vluchtelingenkamp.

Nog meer mogelijkheden met urine en poep
Ioannis Ieropoulos, directeur van het Bristol BioEnergy Centre, leidt het onderzoeksteam. Het is niet de eerste keer dat het Bristol BioEnergy Centre elektriciteit opwekt met behulp van urine. Het toonde in 2013 ook al aan dat biobrandstofcellen voldoende elektriciteit kunnen produceren om een telefoon op te laden.

"Groener kan bijna niet, aangezien we geen fossiele brandstoffen inzetten en we gebruiken een afvalproduct waarvan we meer dan genoeg op voorraad hebben", vertelt Ieropoulos in The Guardian. Ook zijn de kosten niet al te hoog: iets meer dan 800 euro per stuk. "En dat is niet duur als je bedenkt dat de technologie in theorie eeuwig mee kan."

Ook onze poep blijft niet achter in de zoektocht naar het (her) gebruiken van bestanddelen. Onder anderen op het Lowlands festival in 2010 was het mogelijk om 'duurzaam' te poepen: een ingewikkeld systeem van buizen en algen filterde de fosfor - een schaarse grondstof - uit de uitwerpselen, zonder dat daarbij kostbaar water verloren ging.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden