Plan voor zandwinning in het IJsselmeer sneuvelt na protest van omwonenden

Een artist impression van het eiland gemaakt door het zandwinningsbedrijf.  Beeld
Een artist impression van het eiland gemaakt door het zandwinningsbedrijf.Beeld

Zandwinningsbedrijf Koninklijke Smals stapt naar de Raad van State nu de geplande industriële zandwinning in het IJsselmeer op losse schroeven staat. Ook beraadt het concern zich op een schadeclaim. Dit omdat de gemeenteraad van de Friese gemeente De Fryske Marren gisteravond een collegevoorstel wegstemde om zandwinning voor de kust van Gaasterland toe te staan.

Koninklijke Smals wil 30 jaar lang op een diepte van 60 meter industriezand winnen. Er moet op vijf kilometer van de IJsselmeeroever een werkeiland komen van zeven hectare. In een brandbrief woensdag aan alle raadsleden verzekerde de onderneming dat er geen significante negatieve effecten op natuur en milieu te verwachten zijn. Minister Cora van Nieuwenhuizen (infrastructuur en waterstaat) noemt industriezandwinning van nationaal belang. De provincie Fryslân vindt dat de zandwinning voldoet aan de Natuurbeschermingswet en gaf een verklaring van geen bezwaar af.

Maar dit zegt niks over de ruimtelijke ordening, aldus Jan Volbeda, fractievoorzitter van collegepartij FNP (Fryske Nasjonale Partij). Hij zei woensdag in de raad dat zijn partij van mening was veranderd, omdat sprake is van breedgedragen verzet onder de inwoners. Aan het begin van de raadsvergadering werden 16.000 protesthandtekeningen aangeboden. Er was geen draagvlak voor zandwinning, concludeerde de FNP’er. Deskundigen spreken elkaar volgens hem bovendien tegen. “Zandwinning geeft een opeenstapeling van effecten langs de IJsselmeerkust, zoals onderwatergeluid, licht en zichtlijnen.”

'Bange boze mensen’

Het voorstel sneuvelde met 11 stemmen voor en 19 tegen. FNP ging te elfder ure overstag en stemde tegen. Dit tot woede van de twee andere collegepartijen VVD en CDA. De laatste vond de houding van de FNP zelfs ‘beschamend’. Volgens woordvoerder Fred Allers van Koninklijke Smals is er ruim tien jaar overleg geweest met de gemeente en andere belanghebbenden. “Dan kun je niet om vijf voor twaalf de stekker uit het plan trekken.” Tegenstanders noemt hij ‘bange en boze mensen’ die geen steekhoudende argumenten hebben.

De verwachting was dat het college van de Friese gemeente zou struikelen over de zandwinning, nu de FNP tegen het voorstel had gestemd. Maar gisteravond zat het er nog. De VVD noemde de FNP eerder onbetrouwbaar. Vandaag komen FNP, VVD en CDA bijeen voor crisisoverleg. Overigens kan het zandwinningsbesluit niet meer teruggedraaid worden.

Lees ook:

Friesland vreest voor een zandfabriek van 500 voetbalvelden groot voor haar kust

Auke Wouda ritst zijn jack dicht tot zijn kin. De ijzige wind jaagt de mensen naar huis, maar Wouda slaat lenig zijn benen over een verweerd houten hek. Schapen kijken meewarig toe hoe hij de IJsselmeerdijk tussen Oudemirdum en Mirns, aan de zuidkust van Friesland, op loopt.

Besluit over zandfabriek in beschermd IJsselmeer uitgesteld

De bussen waren al besteld. Drie touringcars vol boze burgers zouden naar het gemeentehuis van De Fryske Marren in Joure rijden. Maar de gemeente stelt een besluit over de bouw van een zandfabriek in het IJsselmeer uit. Ze wil eerst afwachten wat de ministers Van Nieuwenhuizen van infrastructuur en Schouten van landbouw antwoorden op Kamervragen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden