Plan voor ongekende energiebesparing op komst

Windpark Westermeerdijk aan het IJsselmeer. Beeld ANP XTRA
Windpark Westermeerdijk aan het IJsselmeer.Beeld ANP XTRA

Met een landelijke voorlichtingscampagne wordt volgend jaar de grootste energiebesparingsoperatie ooit in gang gezet. Milieubeweging, overheid én energiesector willen met 'een vliegende start' een nationaal draagvlak bereiken voor de omschakeling naar een duurzame energievoorziening.

Dit blijkt uit een nog vertrouwelijk conceptrapport, onderdeel van het Nationaal Energieakkoord. Overheid en maatschappelijke organisaties werken er al maanden in beslotenheid aan. Zuiniger omgaan met energie is een van de pijlers onder het akkoord. Alleen door hard ingrijpen in het energieverbruik kan de uitstoot van het broeikasgas CO2 worden teruggedrongen, aldus het rapport.

Energieneutraal
In 2020 moet van minstens een miljoen huishoudens en bedrijven ruim de helft van het elektriciteitsverbruik uit duurzame energiebronnen komen, zoals wind, zon en andere vormen van lokale energieopwekking. In 2050 moeten álle gebouwen in Nederland, ook de woningen, 'energieneutraal' zijn - het verbruik mag niet groter zijn dan wat er in of nabij die gebouwen aan duurzame energie wordt opgewekt.

Maar er is discussie onder de opstellers van het akkoord over maatregelen die desnoods verplicht moeten worden gesteld. Zo is er nog geen overeenstemming over een plan om de hoogte van het eigenwoningforfait - het bedrag dat bewoners van een eigen huis bij hun belastbaar inkomen moeten optellen - te koppelen aan de energieprestatie van een woning. Maatregelen om verbetering van energieprestaties van woningen dwingend op te leggen, ontbreken in het rapport.

Niet ver genoeg
Vrijdag wordt er verder gepraat over het deelrapport, maar nu al is duidelijk dat met name de milieubeweging vindt dat sommige plannen niet ver genoeg gaan. Als er geen overeenstemming komt over dwingende maatregelen zullen milieuorganisaties niet met het akkoord instemmen, verwacht Sible Schöne, directeur van Hier Klimaatcampagne. 'Zonder dat zal een Energieakkoord zinloos zijn.'

Milieuorganisaties, werkgevers en werknemers, gemeenten, provincies, ministeries, energiebedrijven en industrie onderhandelen sinds begin 2013 bij de Sociaal Economische Raad (Ser) in Den Haag over het Energieakkoord. De Ser pleitte vorig jaar voor een breed gedragen Energieakkoord, omdat de omschakeling naar een duurzame energievoorziening in Nederland te langzaam gaat.

Blauwdruk
In juli moet het Energieakkoord er liggen. Het wordt de blauwdruk voor de overgang van Nederland naar duurzame energie. Het pakket maatregelen zal volgens het rapport extra banen opleveren: tot 2020 ten minste 10.000 per jaar, is de verwachting.

Onderzoekscentrum ECN is bezig uit te rekenen hoeveel energie tot 2020 bespaard kan worden in gebouwen en woningen. In het conceptrapport is al vastgelegd dat eind 2016 minstens een derde van die nog te bepalen doelstelling moet zijn gehaald. Eind 2018 moet de score op twee derde staan. Zo niet, dan worden nieuwe, extra maatregelen opgesteld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden