Parijs haalt auto's van de weg wegens luchtvervuiling

Door de luchtvervuiling in Parijs is de Arc de Triomphe bijna niet meer te zien. Beeld epa
Door de luchtvervuiling in Parijs is de Arc de Triomphe bijna niet meer te zien.Beeld epa

In Parijs mag maandag nog maar de helft van het huidige aantal auto's in de stad de weg op. De luchtvervuiling in de Franse hoofdstad is deze week zo verergerd dat het stadsbestuur zich genoodzaakt ziet om stevig in te grijpen.

Begin volgende week mogen alleen de auto's waarvan het kenteken eindigt op een oneven getal de weg op, liet het kantoor van de burgemeester zaterdag weten. Elektrische en hybride auto's en auto's waarin meer dan drie personen zitten, mogen wel blijven rijden.

De luchtvervuiling in de regio Parijs is sinds woensdag stevig toegenomen. Op die dag bleek in de stad zelfs even de vuilste lucht ter wereld te hangen, meldde toezichthouder Plume Labs. Om de vervuiling terug te dringen, heeft de stad besloten dat iedereen dit weekend gratis met het openbaar vervoer mag reizen, in de hoop de inwoners uit hun auto's te lokken.

De maatregelen betekenen een financiële aderlating voor de stad. De vervoersmaatschappijen lopen dit weekend zes miljoen euro aan inkomsten mis, meldt de Franse krant Le Figaro. Voor elke doordeweekse dag dat mensen niet voor hun ov-ticket hoeven te betalen, scheelt het nog eens vier miljoen euro.

"Luchtvervuiling, rijd langzamer", staat er op de borden boven de Franse snelweg, hier bij Rennes.Beeld afp

Forse maatregelen dus, maar voor critici komen ze veel te laat. "Sinds vijf dagen leven de Parijzenaren onder een deken van fijn stof, ozon en stikstofdioxide, de longen staan eraan bloot, de ogen en huid zijn geïrriteerd, zonder dat de regering serieuze maatregelen neemt. De lucht in de hoofdstad is niet te ademen", schrijft de Franse kwaliteitskrant Le Monde verwijtend. Het gebrek aan maatregelen zou voortkomen uit angst van de regering verliezen te lijden bij de departementale verkiezingen. Die worden deze en volgende week zondag gehouden.

Twee keer eerder
Het is nog maar twee keer eerder voorgekomen dat Parijs een deel van de auto's verbood om de weg te gaan: in 1997 als gevolg van een ozonpiek, en vorig jaar wegens de aanhoudende luchtvervuiling. "Ik ben blij dat de staat mijn verzoek om het autoverkeer te beperken heeft geaccepteerd", schreef burgemeester Anne Hidalgo op Twitter.

Vandaag kondigde Airparif, de organisatie die toezicht houdt op de luchtkwaliteit, aan dat de 'alarmdrempel' (80 microgram fijnstof per kubieke meter) in de loop van de dag mogelijk nog overschreden kan worden. Voor zondag wordt verwacht dat het aantal deeltjes zal dalen, maar nog steeds de maximale norm van vijftig microgram zou kunnen overschrijden.

Minister van ecologie Ségolène Royal zei vrijdag dat het autoverbod maandag wordt ingesteld, tenzij er dit weekend een duidelijke afname van de luchtvervuiling meetbaar is.

De luchtvervuiling in Parijs is momenteel van een niveau dat gevaarlijk is voor de gezondheid. Metingen hebben uitgewezen dat het nivea 80 procent hoger ligt dan in andere grote Europese hoofdsteden zoals Londen en Berlijn. In de Parijse lucht zit 147 microgram fijnstof per kubieke meter, tegenover 81 in Berlijn en 79,7 in Londen. In Amsterdam ligt het niveau op 104.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden