Palestijnen willen van hun vuilnis af

Beeld ap

In een maatschappij waar de aandacht vooral uitgaat naar de strijd voor onafhankelijkheid is het milieu er altijd nogal bekaaid afgekomen. Een teken daarvan zijn de talloze volle vuilniszakken en afvalverbrandplaatsen in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. Maar na jaren van verwaarlozing gaan de Palestijnen nu voor groen.

De autoriteiten proberen de bevolking milieubewuster te maken door kinderen aan te moedigen compost te verzamelen, recyclingcentra te bezoeken en bomen te planten.

Leren over milieubescherming
De hoop is dat jongere generaties goede gewoonten aanleren en wellicht hun ouders iets leren over milieubescherming.

Er zijn veertien scholen in Ramallah die dit jaar milieulessen geven. Het is onderdeel van een initiatief van omgerekend veertigduizend dollar van de Palestijnse Autoriteit, het stadsbestuur van Ramallah en enkele bedrijven. Onderwijzers kampen echter nog altijd met veel obstakels: lage budgetten, slechte infrastructuur, verkeerde gewoonten en leven onder Israëlisch bewind.

Malvena Aljamal leidt het milieudepartement van Ramallah. Volgens haar is het lesprogramma over milieu een belangrijke eerste kennismaking voor de ongeveer vierduizend schoolgaande kinderen in de stad.

Veel kinderen gebruiken door het programma plastic lunchbakjes, drinken uit herbruikbare waterflessen en maken schoolreisjes naar milieubewuste bedrijven, waar ze leren over recycling van gebruikt water, zonnepanelen en tuinieren.

Verbranden en dumpen van afval
Toch zijn er nog veel milieuproblemen in Ramallah. Tien procent van het huisvuil wordt bijvoorbeeld niet opgehaald omdat sommige bewoners volgens Aljamal te lui zijn om het naar de afvalcontainers te brengen die verspreid staan over de stad. In plaats daarvan verbranden ze het afval, waarbij giftige stoffen vrijkomen, of gooien het gewoon op straat.

Yousef Abu Safiya van het milieudepartement van de Palestijnse Autoriteit zegt dat hij geen middelen heeft om het verbranden en dumpen van afval te verbieden.

Zijn departement probeert kinderen op scholen 'groene waarden' bij te brengen, maar dat verloopt volgens Safiya door een slechte organisatie moeizaam. Zijn departement heeft omgerekend slechts vijftienduizend euro om te besteden aan onderwijs en gebrekkige coördinatie smoort veel initiatieven in de kiem.

Toestemming voor vuilnisbelten
In overige plaatsen op de Westelijke Jordaanoever lijkt het vrijwel onmogelijk om de milieuschade te beperken. Toestemming van Israël om vuilnisbelten en recyclingbedrijven te bouwen kan er jaren op zich laten wachten. Er is slechts één veilige vuilnisbelt op de hele Westelijke Jordaanoever.

Toch is er ook reden voor optimisme. De Polytechnische Universiteit van Hebron heeft bijvoorbeeld sinds kort een opleiding milieukunde. Ook Sami Backleh van de Al-Quds-universiteit ziet positieve veranderingen.

Volgens hem is het gemakkelijker om regeringssteun te krijgen voor milieucursussen en zomerkampen voor kinderen. "Toen ik tien jaar geleden zei dat ik wilde gaan hiken, vroegen mensen 'Wat is dat?''', zegt Backleh. "Nu zijn er elke week honderden groepen op pad."

 
Toestemming van Israël om vuilnisbelten en recyclingbedrijven te bouwen kan er jaren op zich laten wachten. Er is slechts één veilige vuilnisbelt op de hele Westelijke Jordaanoever.
Beeld ap
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden