OVV start onderzoek naar kerncentrales in grensgebied

De kerncentrale in Borssele. Om deze veilig te laten blijven functioneren, moet de overheid financiële hulp bieden, vindt de eigenaar. Beeld ANP

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gaat onderzoeken hoe Nederland met zijn buurlanden samenwerkt om incidenten bij kerncentrales te voorkomen en te beheersen. Mensen in de grensregio's maken zich hierover al geruime tijd zorgen door een aantal incidenten.

De raad wil onder meer achterhalen hoe Nederland en België elkaar betrekken bij de besluitvorming over en toezicht op de centrales en welke informatie wordt uitgewisseld. Ook wordt gekeken hoe de landen zich gezamenlijk voorbereiden op een mogelijk ongeluk. Het onderzoek richt zich in eerste instantie op de uitwisseling van informatie over de drie kerncentrales in het grensgebied van Nederland en België: Borssele (Nederland), Doel en Tihange (België).

Vorige week riep de Tweede Kamer het kabinet op om de Belgische regering aan te sporen tot het sluiten van de kerncentrales in Doel en Tihange. In mei liepen ruim duizend mensen in Maastricht mee met een internationale demonstratie voor sluiting van de kerncentrale in het Belgische Tihange. De demonstranten maken zich zorgen over de veiligheid van de kerncentrale op zo'n 40 kilometer van Maastricht. De centrales in Doel en Tihange moeten geregeld stilgelegd worden vanwege storingen, al waren dit het afgelopen jaar altijd storingen van de lichtste categorie en in het niet-nucleaire deel.

Geld nodig voor Borssele
Om de kerncentrale in Borssele op een veilige manier in bedrijf te houden, is wel geld nodig van de overheid. Dat stelt het Zeeuwse energiebedrijf Delta, dat voor een groot deel eigenaar is van de centrale, in een brief aan de Tweede Kamer. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) liet vorige week nog weten dat hij bijspringen juist niet nodig vindt. Maar Delta is het daar niet mee eens. Het roept de Tweede Kamer op om het kabinet aan te sporen alsnog met de nodige waarborgen over de brug te komen.

Delta, dat momenteel in zwaar weer verkeert, wil dat de overheid garant staat voor financiële tegenvallers in verband met de centrale. Gebeurt dit niet, dan zou de kans bestaan dat de provincie Zeeland en de andere aandeelhouders van Delta straks de lucratieve netwerktak van het energiebedrijf moeten verkopen. Dat zou grote nadelige gevolgen hebben voor de lokale werkgelegenheid.

Sluiten
Tegenstanders van kernenergie vinden het verstandiger om de kerncentrale in Borssele te sluiten, schreven zij vorig jaar in Trouw. "De kerncentrale draait met verlies, de kosten blijven stijgen en het is zeer waarschijnlijk dat er onvoldoende geld is voor toekomstige kosten. Die komen sowieso voor rekening van de overheid." Volgens hen heeft een sluiting veel voordelen. "Minder afval, minder zorg over veiligheid, minder kosten. Nóg een voordeel: de komende jaren gaan wereldwijd tientallen kerncentrales dicht. Door nu te ontmantelen heeft Nederland een voorsprong en kan haar kennis wereldwijd te gelde maken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden