Overal vleesreclames, houd daarmee op!

Het logo van de petitie 'Een onsje minder vleesreclame astublieft'.Beeld Onsjeminder.nl

Reclames voor vlees moeten, zoals eerder gebeurde met tabaksreclame, worden verboden. De online-petitie ‘Een onsje minder vleesreclame alstublieft’ moet het kabinet rijp maken voor zo’n verbod.

Minder vleesproductie en -consumptie is het uiteindelijk doel van de petitie die wordt ondersteund door diverse prominenten. Onder hen Denker des Vaderlands filosoof René ten Bos, wetenschappers als ecoloog Frank Berends, maar ook gedragseconoom Job Harms van de Erasmusuniversiteit. “Gezondheid, milieu, mens en dier zijn allen gebaat bij vermindering van de vleesproductie en –consumptie”, zegt Harms. “Omdat reclame in onze directe omgeving onze keuzes beïnvloedt zet dit initiatief een stap in de goede richting.”

Volgens een van de initiatiefnemers, Natascha Kooiman, die onder andere met haar bedrijfje Smaackmakers restaurants verduurzaamt, leven we in een ‘vlesogene’ omgeving. Daarin is niet te ontkomen aan reclame voor goedkoop en ongezond vlees. Reclames van supermarkten, op straat, in kranten of folders, maar ook bijvoorbeeld de billboards en commercials van fastfood-restaurants die hamburgers aanprijzen. Actie is dus geboden, meent zij. “Waarbij het er ons niet primair om gaat om van mensen vegetariër of veganist te maken.”

Ook omdat het klimaatbeleid van het kabinet volgens het Planbureau voor de Leefomgeving tekortschiet om het klimaatakkoord van Parijs (2015) overeind te houden, is het logisch het ‘taboe rond vleesconsumptie en productie’ te doorbreken, menen de initiatiefnemers. De productie van vlees en andere dierlijke producten heeft immers een enorme impact op de aarde, onder andere door waterverspilling, ontbossing, maar ook CO2-uitstoot.

Burgerinitiatief

Verder stapelen de onderzoeken zich op waaruit blijkt dat vooral rood- en bewerkt vlees slecht is voor de gezondheid. Het RIVM, de Gezondheidsraad maar ook de Wetenschappelijke Raad voor het regeringsbeleid bepleiten vermindering van de vleesconsumptie. Maar effectieve beleidsmaatregelen blijven uit, aldus de initiatiefnemers.

Aanvankelijk bestond bij de initiatiefnemers het idee om een burgerinitiatief te starten, om vleesreclame te beperken. Maar dat idee lieten ze varen, omdat er specifieke eisen worden gesteld aan burgerinitiatieven, willen ze sowieso worden erkend en tot behandeling in de Tweede Kamer leiden. Bijvoorbeeld het minimumaantal handtekeningen (40.000).

Maar Kooiman heeft er voldoende vertrouwen in dat ook een onlinepetitie voldoende politieke aandacht zal genereren. Zeker bij het nieuwe kabinet dat van zichzelf zegt ‘het groenste kabinet ooit’ te zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden