null Beeld

Jelle's WeekdierTerror-meeuw

Over de dwerg-chihuahua en de terror-meeuw

Jelle Reumer

Over het algemeen vertonen dieren hun normale gedrag. Het is normaal dat een roofvogel een prooi pakt. Uilen pakken muizen, een buizerd grijpt een konijn, een mantelmeeuw een eendekuiken. Het is niet anders, hoe betrekkelijk zielig dat ook moge wezen voor de respectieve muizen, konijnen en kuikens. Maar wat als de roofvogel vervolgens in de media wordt neergezet als een psychisch gestoord beest?

Precies dat gebeurde deze week in Engeland, met het kleine verschil dat het slachtoffer van de betreffende roofvogel geen muis of eendekuiken was, maar een minihondje. Een dwergchihuahua om precies te zijn, die werd gegrepen door een mantel­meeuw.

De Engelse tabloids wisten van gekkigheid niet hoe groot hun chocoladeletters moesten worden. ‘PSYCHO SEAGULL STOLE MY DOG FROM GARDEN’, zo stond te lezen. Het ging om dwergchihuahua Gizmo. De meeuw was zich van geen kwaad bewust en zeker niet psychisch gestoord.

Konijntjes oppeuzelen

Meeuwen behoren niet tot de groep vogels die wij aanduiden met de term ‘roofvogels’, maar het zijn wel degelijk predatoren die met gemak een flinke prooi naar binnen werken. Ik herinner me een nest meerkoeten in een Rotterdamse vijver waaruit een meeuw dagelijks een meerkoetenkuiken oogstte, zodat moeder meerkoet na een kleine week opnieuw kon beginnen.

Op YouTube figureren filmpjes van meeuwen die konijntjes oppeuzelen. Na de kop die als eerste naar binnen gaat, verdwijnen in minder dan een minuut ook de nog spartelende achterpootjes in de slokdarm van de meeuw. Het is de natuur en die is dikwijls niet even diervriendelijk. De dwergchihuahua is van alle hondenrassen wel het verst verwijderd van de oerhond, de wolf. Ooit werden honden gefokt met een doel voor ogen: als jachthond, als herdershond of om dassen uit hun tunnels te jagen. Zo ontstonden de Drentse patrijs, de Duitse herder en de teckel of dashond.

Erg extreme afwijking

Zo’n dier als de Duitse herder heeft uiterlijk nog veel overeenkomst met de wolf – voordat we in ons land echte wolven kregen – werd meerdere malen per jaar een onscherpe foto van een herdershond in een weiland gepubliceerd als mogelijke wolvenwaarneming. Bij de teckel is die verwarring uitgesloten, maar dat ras is dan ook een wel erg extreme afwijking van het wilde uitgangspunt.

Maar dan de chihuahua. Ik weet eerlijk gezegd niet met welk doel hondenfokkers ooit de chihuahua hebben laten ontstaan. Het ras is vooral bekend geworden omdat een zogeheten celebrity met de naam Paris Hilton er een met zich mee droeg. Wat is het nut van de chihuahua? (Over dat van mevrouw Hilton kun je ook discussiëren, maar dat is een ander onderwerp.)

Men heeft het ras inmiddels zover doorgefokt, dat er extreem kleine exemplaren bestaan, die met de term dwergchihuahua worden aangeduid, maar in het Engels tea cup chihuahua heten, omdat ze zo klein zijn dat ze in een theekopje passen.

Voor een meeuw is zo’n dier qua maat niet anders dan een konijntje. En zo verdween dwergchihuahua Gizmo in een meeuwensnavel, tot ontsteltenis van omstanders die nog een vruchteloze zoektocht organiseerden. Gizmo rustte intussen in de maag van de meeuw die allang was weggevlogen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden