NatuurdagboekKoos Dijksterhuis

Otters rond én in de stad

Beeld Koos Dijksterhuis

Een eekhoorn uit Breda, dichtte Kees Stip, bereikte op Drie Koningen de Grote Markt te Groningen. Onze langstaartige rode eekhoorns kunnen best een tochtje maken, maar Breda - Groningen lijkt me wel heel ver. Niettemin zag ik in de lommerrijke villabuurt aan de zuidkant van de stad weleens eekhoorns. Ze mijden de stad dus niet, maar de stenige binnenstad?

Je weet maar nooit. Nog niet zolang geleden had ik het niet voor mogelijk gehouden dat er een steenmarter mijn stadstuin­tje zou bezoeken, maar dat gebeurt intussen al tien jaar lang. Of steenmarters tot in de binnenstad doordringen, weet ik niet, maar zeg niet op voorhand nee, want zelfs otters zijn daar betrapt.

Reddingsplan

Nadat in 1989 de laatste otter bij Joure werd doodgereden, is er een reddingsplan uitgevoerd, met veilige doorgangen onder autowegen, beveiligde fuiken, ecologische verbindingszones en een herintroductie in de Weerribben. Sindsdien verspreiden otters zich over Nederland, tot de Groningse binnenstad toe.

Pootafdrukken in de sneeuw lokten natuurfilmer Hilco Jansma het stadse nachtleven in. Daar wist hij otters te filmen in de grachten. Jansma maakte eerder een mooie film over het Noorderplantsoen en heeft nu een oog­strelende film gemaakt over otters. Rond de stad Groningen komen die vooral voor in de natte wildernissen van Leekster- tot Zuidlaardermeer.

Jansma heeft met Jobsgeduld otters bespied en legde en passant andere bijzondere moerasbewoners vast, zoals boommarters, hermelijnen, zee- en visarenden, geoorde futen met kuikens op hun rug en natuurlijk bevers.

Bevers worden in sommige provincies weer doodgeschoten

Bevers zijn net als otters na hun uitroeiing geherintroduceerd. Beide met succes. Bevers zelfs met zoveel succes dat ze in sommige provincies weer doodgeschoten worden. In Groningen en Drenthe nog niet. Moge dat zo blijven, en moge dat lot de otter bespaard blijven.

Jansma’s film was deze week bij de EO te zien en is terug te kijken via www.npostart.nl

Drie keer in de week schrijft bioloog Koos Dijksterhuis over iets dat groeit of bloeit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden