Organisatie verwacht veel van klimaatmars

In februari protesteerden duizenden scholieren op het Malieveld in Den Haag tegen het huidige klimaatbeleid. Beeld Remko de Waal, ANP
In februari protesteerden duizenden scholieren op het Malieveld in Den Haag tegen het huidige klimaatbeleid.Beeld Remko de Waal, ANP

Uit alle hoeken van het land komen zondag mensen naar Amsterdam om hun ongenoegen over het klimaatbeleid te uiten.

Clarissa Liesdek

Amsterdam verwacht komende zondag 20.000 demonstranten bij de klimaatmars. Er zullen Groningers zijn die zorgen hebben over het gas, Braziliaanse Nederlanders die aandacht willen voor de houtkap in het Amazonegebied, milieubewuste studenten en scholieren, zoals de 12-jarige zoon van Donald Pols, de directeur van Milieudefensie.

“Hij is superenthousiast”, zegt Pols. “Later wil hij ook klimaatactivist worden.” Pols senior zal geen spandoek dragen. ‘‘Ik loop mee als vader en als directeur van een milieuorganisatie. Die twee rollen kunnen wel eens met elkaar botsen. Ik heb liever dat mijn kinderen een spandoek maken en ermee lopen’’, aldus Pols.

Hij ziet op Twitter veel enthousiasme over de mars. Op de Facebookpagina zijn zo’n 16.000 aanmeldingen en hebben ongeveer 40.000 mensen aangegeven interesse te hebben in het evenement. Samen met FNV en Greenpeace organiseert Milieudefensie de mars, die begint op de Dam en en eindigt op het Museumplein.

Optimistisch

Bruno Lauteslager (23) van de jongerenafdeling van Milieudefensie zal een spandoek dragen met de tekst ‘Klimaatactie nu’. “Ons blok bestaat uit jonge mensen die werken, scholieren, leden van studentenverenigingen en andere jongerenorganisaties.” Lauteslager is ervan overtuigd dat de mars een succes wordt. Deze week deelde hij met collega’s flyers uit om jonge mensen uit te nodigen. “Er waren veel positieve reacties, dus ik verwacht een grote opkomst onder jongeren”, aldus Lauteslager.

Uit Groningen vertrekken bussen en treinen met 350 demonstranten richting Amsterdam. De bussen zijn geregeld door de Groninger Bodem Beweging (GBB). Samen met provinciegenoten zullen zij een Gronings blok vormen. Op hun spandoek staat ‘Gas terug! #Groningenweetwaarom’. “De strijd tegen klimaatverandering is ook een strijd tegen de gaswinning in onze provincie”, zegt bestuurslid Coert Fossen. Hij verwacht meer noordelijke demonstranten. “Op Facebook en Twitter gaven 350 mensen aan dat zij komen. Ik weet zeker dat die mensen weer anderen mee zullen nemen.”

Geen tegendemonstratie

Opvallend zijn de groepen die aandacht vragen voor hun land van herkomst. Braziliaanse Nederlanders demonstreren onder meer tegen ontbossing van het Amazonegebied. En Molukse Nederlanders zien steeds meer natuurrampen in Indonesië. “Ook daar worden er bomen gekapt. De Molukse demonstranten hebben familieleden in deze bosrijke gebieden en maken zich zorgen”, zegt Pols.

Om het evenement in goede banen de leiden zetten de Nederlandse Spoorwegen (NS) extra personeel in om deelnemers op stations te begeleiden. De NS zetten geen extra treinen in. Ook het Amsterdamse vervoerbedrijf GVB neemt maatregelen. Trams die normaal langs de marsroute rijden, worden omgeleid. De Amsterdamse politie houdt toezicht op de veiligheid van de deelnemers. Hoeveel agenten er worden ingezet wil de politie niet zeggen. Volgens woordvoerder Silvia Vázquez Belon van de gemeente Amsterdam wordt er geen tegendemonstratie verwacht. “Als er wel tegendemonstranten zijn, dan begeleiden wij die naar een geschikte plek om te demonstreren.”

Lees ook:

De PKN doet mee aan de klimaatmars: wordt de kerk een politieke club?

De doorlopende kerkdienst voor een uitgeprocedeerd Armeens gezin is nog maar net achter de rug, of de Protestantse Kerk in Nederland beweegt zich alweer op een politiek gevoelig terrein: het klimaatbeleid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden