Opnieuw verbod op 'bijengif'

Beeld Flickr/Robert Jan Verkade

Opnieuw wordt een landbouwbestrijdingsmiddel met 'bijengif' verboden. Het Ctgb, toezichthouder op bestrijdingsmiddelen, heeft na tussenkomst van de rechter besloten het middel Potatoprid bij de teelt van aardappelen per volgend voorjaar te verbieden. De zaak was aanhangig gemaakt door Natuur & Milieu en Greenpeace.

De werkzame stof van Potatoprid is imidacloprid, een zogenoemde neonicotinoïde. Het middel wordt tegen luizen gebruikt in de aardappelteelt. Deze vergiffen, die werken op het zenuwstelsel van plaagdieren, zijn in opspraak omdat ze volgens experts bijdragen aan dierensterfte waarvoor ze niet zijn bedoeld: wilde bijen, weidevogels, vlinders.

De fabrikant van Potatoprid, Adama Nederland in Leusden, kan nog in beroep gaan tegen het besluit van het Ctgb, bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

Onterecht
De milieugroepen hadden een klacht ingediend tegen het college voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen Ctgb omdat Potatoprid volgens hen ten onrechte niet was gevoegd bij het rijtje bestrijdingsmiddelen dat voorlopig op last van de Europese toezichthouder niet meer mag worden gebruikt in gewassen die in de openlucht worden geteeld en aantrekkelijk zijn voor bijen. Ook aardappelplanten trekken in de bloeiperiode bijen aan, aldus de milieugroepen.

Volgens directeur Han Rupert van Fabrikant Adama is het marktaandeel van Potatoprid in Nederland niet enorm groot. "Maar in ons pakket is het een belangrijk middel." De kans dat het bedrijf beroep aantekent tegen de beslissing van het Ctgb is groot, aldus Rupert.

Volgens Sijas Akkerman, hoofd voedsel bij Natuur & Milieu, gaat zijn organisatie door met het voeren van procedures tegen de toelating van de middelen met neonicotinoïden als werkzame stof. Hij vindt het onbegrijpelijk dat de bestrijdingsmiddelen nog mogen worden toegepast in andere gewassen zoals appels, peren, sla, suikerbieten en in de bloembollenteelt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden