Stikstofproblemen

Opnieuw tegenvaller voor minister Schouten; schrappen Natura 2000-gebieden ‘geen optie’

Het Wierdense Veld, in Overijssel is één van de aangewezen Natura 2000-gebieden. Beeld Gert-Jan van Duinen
Het Wierdense Veld, in Overijssel is één van de aangewezen Natura 2000-gebieden.Beeld Gert-Jan van Duinen

Het schrappen van natuurgebieden is geen geschikte snelle oplossing voor het vastgelopen stikstofbeleid. Dat concluderen twee onderzoeksbureaus aan minister Schouten. Alweer een tegenvaller voor de bewindsvrouw.

Het is niet mogelijk om het aantal natuurdoelen te verminderen of om Natura 2000-gebieden te schrappen zodat er weer snel vergunningen voor bijvoorbeeld woningbouw kunnen worden afgegeven. Het aantal doelen moet eerder omhoog dan omlaag om aan de Europese richtlijnen voor natuurbehoud te voldoen. Dat stellen onderzoeksbureaus Arcadis en Witteveen-Bos in een advies aan de minister. Nederland kan op termijn het aantal Natura 2000-gebieden wel samenvoegen of minder doelen willen, maar of dat succesvol zal zijn, is volgens de bureaus onzeker. Bovendien kost zo’n wijziging veel meer geld en ook veel meer tijd dan het huidige ingezette beleid om de natuur te versterken.

De twee onderzoeksbureaus concluderen dat het huidige beleid ook zeker niet meer doelen bevat dan de Vogel- en Habitatrichtlijnen vereisen. Deze richtlijnen zijn ingesteld door de Europese Commissie om voor een robuuste natuur in Europa te zorgen. Met de Natura 2000-gebieden wil Nederland hieraan voldoen.

De bureaus concluderen dat er eerder doelen moeten worden toegevoegd om aan de richtlijnen te voldoen. Er zijn op dit moment in Nederland 161 Natura 2000-gebieden aangewezen met in totaal 2738 beleidsdoelen voor allerlei soorten vogels en planten. Eind 2018 werden nog 400 extra maatregelen aangekondigd die moeten voorkomen dat de Nederlandse natuur niet verder achteruitgaat. Voor vier van de Natura 2000-gebieden moet het beleid zelfs nog finaal worden vastgesteld. Minister Carola Schouten (landbouw, natuur en voedselkwaliteit) heeft deze maatregelen echter in de ijskast gezet, omdat het kabinet nu liever minder dan meer natuurmaatregelen wil nemen vanwege de urgente stikstofproblemen.

Tien jaar

De onderzoeksbureaus verrichtten hun onderzoek op verzoek van minister Schouten. Zij wilde weten of het mogelijk is om soepeler om te gaan met het huidige beleid voor natuurbehoud. VVD en CDA riepen het kabinet hier vorig jaar toe op. Zij willen dat alle maatregelen worden geschrapt die niet strikt noodzakelijk zijn om als Nederland te voldoen aan de Vogel- en Habitatrichtlijnen. Ze hopen dat Nederland dan minder zware maatregelen hoeft te nemen om de stikstofuitstoot terug te dringen.

Het kabinet heeft ook aan de Europese Commissie toestemming gevraagd de maatregelen voor natuurbehoud te mogen versoepelen. De commissie heeft nog niet geantwoord. Wat minister Schouten met de adviezen gaat doen is nog niet duidelijk. Eerder dit jaar kwam zij met een nieuw wetsvoorstel om de stikstofuitstoot te verminderen. Het doel is dat binnen tien jaar de helft van de natuurgebieden niet meer overbelast is door stikstofuitstoot.

Lees ook:

Nederland investeerde elf miljard tevergeefs in de natuur. ‘Er moet iets rigoureus veranderen’

Het verlies aan biodiversiteit is niet afgewend door dertig jaar natuurbeleid, blijkt uit onderzoek van Trouw. De natuur is nog even versnipperd en soorten gaan in Nederland nog steeds achteruit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden