Opnieuw stuit Kamp op een opstandige Kamer

Minister Kamp botste opnieuw met de Tweede Kamer.Beeld ANP

De proefboringen naar gas bij Schiermonnikoog gaan door volgens plan. Minister Henk Kamp (VVD, economische zaken) weigert de vergunningen die hij heeft afgegeven aan het Franse energiebedrijf Engie in te trekken.

De kwestie Schiermonnikoog zorgt voor de zoveelste botsing tussen Kamp en de Tweede Kamer. Onder aanvoering van coalitiepartij PvdA heeft de VVD-minister diverse plannen moeten bijstellen en zelfs moeten terugtrekken. Tot onvrede van Kamp keerden de sociaaldemocraten zich tijdens deze regeerperiode tegen gaswinning bij Terschelling, tegen schaliegas en tegen gaswinning uit nog onbekende velden op de Noordzee.

Begin dit jaar liet Kamp zich tijdens een interview ontvallen dat 'de samenwerking met de PvdA niet meer zo goed is als die in het begin was'. Vandaag werd dat opnieuw duidelijk toen PvdA-Kamerlid Jan Vos zich in een debat uitsprak tegen gasboringen bij Schiermonnikoog. Komende dinsdag zal blijken dat een Kamermeerderheid het met Vos eens is.

Bananenrepubliek

Kamp staat bekend als een rechtlijnige minister, iemand die hecht aan afspraken en procedures. Tijdens een Kamerdebat over de proefboringen bij Schiermonnikoog zei hij vanmorgen: "Er is in wetten vastgelegd hoe ik met vergunningsaanvragen om moet gaan. Dat komt omdat het hier geen bananenrepubliek is."

Het bedrijf Engie kreeg in 2013 een zogeheten opsporingsvergunning van de minister met het oog op mogelijke proefboringen. Kamp herinnerde de Kamer er aan dat niemand daar destijds bezwaar tegen maakte. Nu, drie jaar later, heeft Engie alle procedures doorlopen om twee andere, vereiste vergunningen te kunnen krijgen. In de winter van 2017/2018 is de eerste proefboring, in een beschermd natuurgebied vlak boven het eiland. De tweede boring volgt een jaar later, een paar kilometer verder naar het noorden. Volgens de minister is de hinder beperkt, mede doordat de activiteiten buiten het toeristenseizoen plaatsvinden.

Kamp deed in het debat een uiterste poging de Kamer ervan te overtuigen dat gaswinning bij Schiermonnikoog van belang is. Nu de kraan bij het Groningse Slochteren steeds verder dicht gaat, moet de staat op zoek naar alternatieven. "Gas uit kleine velden op zee vermindert de buitenlandse afhankelijkheid", zei de minister. Zonder het land bij naam te noemen, doelde Kamp onder andere op Rusland, waar de Kamer liefst geen zaken mee wil doen.

Duizenden banen

Gaswinning in Nederland levert volgens de minister vierduizend directe banen op, twaalf duizend indirecte en jaarlijks vele miljarden euro's voor de staatskas. Kamp hekelt de 'negatieve uitspraken' over gas uit de kleine velden: "Ik denk dat dit niet in het belang van het land is."

Wat de Kamer stoort, is dat Kamp deze proefboringen nu toestaat, terwijl over twee weken de nieuwe mijnbouwwet wordt besproken. Deze wet maakt gaswinning bij de Waddenzee aanzienlijk moeilijker. Mochten de proefboringen succesvol zijn en Engie daadwerkelijk gas wil winnen bij Schiermonnikoog, zal het bedrijf een nieuwe vergunning nodig hebben. Tegen die tijd is de nieuwe mijnbouwwet van kracht.

Wat heeft het nu voor zin, vroeg PvdA'er Vos zich af, "om een Frans bedrijf hier gas naar boven te laten halen bij een proefboring als we de winning dadelijk niet gaan toestaan? Dat gaat natuurlijk gebeuren."

Als dinsdag blijkt dat een Kamermeerderheid zich officieel tegen Kamp keert, moet blijken of de minister voet bij stuk houdt. En hoe zwaar de Kamer daar in dat geval aan tilt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden