ColumnPatrick Jansen

Opkomen voor dat wat kwetsbaar is, in weerwil van dreigementen en voorpaginanieuws

Judgement day. Misschien denkt u daarbij aan een slechte Hollywood-film. Er is er een uit 1988. Daarin belanden twee studenten in een Mexicaans dorp waar toevallig net die dag Satan arme zielen komt oogsten. En een uit 1999, waarin de mensheid op het laatste nippertje van de ondergang wordt gered door een briljante wetenschapper.

Maar nee, het gaat hier om een oproep van Farmers Defence Force, oftewel het ‘boerenleger’. Deze ­actiegroep verenigt boze varkenshouders en andere veeboeren die last hebben van milieubescherming. En daarnaast ook boze nertsenfokkers, wier wrede bedrijfstak per 2024 verboden wordt. Overigens na een overgangsperiode van tien jaar en met een flinke afkoopsom uit de schatkist.

Het boerenleger is woedend ­omdat minister Schouten ‘niet luistert’. Ze bedoelen dat Schouten niet gehoorzaamt, wat toch echt heel wat anders is. Ze weigert namelijk zonder meer de eisen van FDF in te willigen. Wat ik nou juist geruststellend vind, want die eisen gaan ­bepaald niet over het algemeen ­belang. Eerder over nóg meer intensivering en schaalvergroting.

Aandacht in de media is verzekerd

Het boerenleger vraagt haar ‘strijders’ om woensdag de druk op Schouten maximaal op te voeren door massaal met zo groot mogelijk materieel naar het Catshuis te trekken. En als er dan ‘niet geleverd wordt’, als de onderhandelaars ‘geen respect ontvangen’, dan zal het boerenleger ‘Den Haag overnemen’.

Aandacht van de media is verzekerd. Al zal het minder zijn dan in oktober en december, net als de sympathie. Behalve natuurlijk als het uit de hand loopt.

Ondertussen is er een vergrootglas nodig om in de krant iets noemenswaardig te vinden over een andere boerenactie: een groep boerenorganisaties ging twee weken geleden bij Schouten op bezoek. Te voet, met een ‘Kring-loop’, nota bene sámen met natuur- en landschapsorganisaties. En vergezeld van een enorme grutto, de nationale vogel die symbool staat voor de teloorgang van de rijke weide.

De boeren en natuurbeschermers overhandigden een tienpuntenplan, ‘De weg vooruit’, voor kringlooplandbouw, precies waar Schouten naar zegt te streven. Concreter, voor klimaatneutrale landbouw met respect voor de natuur, burgers en boeren. Waarin voor voedsel reële prijzen worden betaald, zodat boeren een eerlijk inkomen krijgen.

Spaargeld mobiliseren voor natuurinclusieve landbouw

Zo’n gezamenlijk plan is een unicum. Maar zonder brullende tractoren haal je met zoiets de voorpagina niet. Zelfs Trouw had slechts een klein bericht, diep verborgen in de dinsdagkrant. Alleen het Friesch Dagblad berichtte op de voorpagina. Want de grutto is immers kening fan ‘e greide.

Nog stiller bleef het rond een ­ander initiatief: burgers richtten een coöperatie op, ‘Land van Ons’. Die wil spaargeld dat niets staat te doen mobiliseren om landbouwgrond aan te kopen en die aan boeren in ­gebruik geven voor natuurinclusieve landbouw. Mét grutto’s en bloemen dus. Of mét houtwallen en winterse overstromingen. Boeren die natuurvriendelijk willen werken kunnen straks bij deze coöperatie terecht. De symbolische waarde is enorm.

Judgement day, oftewel de Dag des Oordeels, heeft voor gelovige mensen zoals minister Schouten een diepere betekenis. Die dag gaat over goed en kwaad. Goed, dat is – denk ik – opkomen voor dat wat kwetsbaar is, in weerwil van dreigementen en voorpaginanieuws.

Patrick Jansen is ecoloog en universitair hoofddocent in Wageningen en schrijft voor Trouw om de week een column.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden