NieuwsNatuurbeheer

Op de Veluwe houden edelherten zich aan de wet

null Beeld Bram Petraeus
Beeld Bram Petraeus

Het moet de schrik van iedere boswachter zijn: heb je een terrein onder je hoede dat tot de botanisch rijkste van het land behoort en dan verschijnt er een roedel edelherten. Dieren die dagelijks kilo’s groen wegwerken, ‘zonder onderscheids des plants’.

Wilde grazers. Ongetemd en onbeheerst. Erger dan erg, temeer daar volgens Floron, de natuur­organisatie voor wilde planten, zelfs bewust ingezette grazers vaak kwaad doen in floristische juweeltjes. Zogeheten Rode-Lijstplanten verdwijnen, eenvormigheid rest.

Nachtmerriescenario’s, zeker voor beheerders van plantenparadijzen als De Leemputten in Staverden, samen met de Wassenaarse duinen dé floristische kroonjuwelen van Nederland.

In het Veluws natuurgebied groeien 43 (ernstig) bedreigde plantensoorten waaronder parnassia, dwergvlas, draadgentiaan, en geelhartje. Ook qua (korst)-mossen scoort het natuurgebied hoog, ook al dankzij ruim vijftig jaar zorgvuldig beheer.

Vernielen

Een topgebied, maar óók een dat pal naast een rustgebied van edelherten ligt en er feitelijk deel van uitmaakt. De herten mogen er niet worden be- of verjaagd. Hoe gruwelijk voor boswachter Henk Jan Zwart. Wég eerste plek op de floraranglijst.

Maar nee: “Hier houden de edelherten zich keurig aan de wet en laten ze de bijzondere planten staan. Ze vreten het gras tussen de zeldzaamheden weg, trappen de grond open en helpen daarmee eerder dan ze vernielen.”

Ze vernielen wel het omliggende bos, constateert de boswachter. “Berk, lijsterbes en hulst worden volkomen kaalgevreten totdat het een soort bonsaiboompjes zijn. Narigheid, maar niet in mijn Leemputten. Zeldzame planten smaken blijkbaar niet. Behalve de Spaanse ruiter. Tja.”

Lees ook:

Wild op de Veluwe is slechter af dan in de Oostvaardersplassen

Op de Veluwe geeft het afschotbeleid meer reden tot woede dan in de Oostvaardersplassen, stelt Jozef Keulartz. Hij is milieufilosoof en voorzitter van de Stichting Natuurlijke Processen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden