Op Borneo kruipt de André Kuipers-kever

De Grouvellinus andrekuipersi. Beeld Freitag H, Pangantihon CV, Njunjić I (2018) via ZooKeys
De Grouvellinus andrekuipersi.Beeld Freitag H, Pangantihon CV, Njunjić I (2018) via ZooKeys

Je kunt dan wel topfilms maken, een Oscar winnen of twee keer de ruimte in gaan, je hebt het pas gemaakt als er een insect naar je vernoemd is.

Gelukkig kunnen acteur Leonardo DiCaprio en astronaut André Kuipers die wens nu van hun bucketlist afstrepen. De beestjes zullen er zelf weinig van meekrijgen, maar op Borneo kruipen nu de Grouvellinus andrekuipersi en de Grouvellinus leonardodicaprioi rond.

De kevers werden ontdekt tijdens een onderzoeksreis naar Borneo, georganiseerd door bioloog Menno Schilthuizen. Die nam op deze ontdekkingsreis niet alleen biologen mee, maar ook leken met een passie voor alles wat kruipt, groeit en bloeit. Onder het motto ‘ook jij kunt een Darwin zijn’ trekken deze ‘citizen scientists’ het oerwoud in, op zoek naar soorten die we nog niet kennen. Tijdens deze trip werden dus de twee nieuwe soorten ontdekt, de deelnemers bedachten de namen.

Tekst loopt door onder de foto

De kevers werden ontdekt tijdens een onderzoeksreis naar het eiland Borneo, georganiseerd door bioloog Menno Schilthuizen. Beeld Inge van Mill
De kevers werden ontdekt tijdens een onderzoeksreis naar het eiland Borneo, georganiseerd door bioloog Menno Schilthuizen.Beeld Inge van Mill

Er worden wel vaker insecten vernoemd naar beroemdheden. Zo kreeg een vlieg met flinke voorpoten de naam Megapropodiphora arnoldi, naar ‘terminator’ Arnold Schwarzenegger, en een mot met een bijzonder merkwaardig geel kapsel heet sinds vorig jaar Neopalpa donaldtrumpi, naar de Amerikaanse president.

De Grouvellinus leonardodicaprioi. Beeld Freitag H, Pangantihon CV, Njunjić I (2018) via ZooKeys
De Grouvellinus leonardodicaprioi.Beeld Freitag H, Pangantihon CV, Njunjić I (2018) via ZooKeys

Maar de Grouvellinus andrekuipersi en de Grouvellinus leonardodicaprioi lijken qua uiterlijk in de verste verte niet op hun naamgevers. Zo is de DiCaprio-kever slechts enkele millimeters groot, helemaal zwart en heeft hij uitstekende ogen, terwijl de acteur er met zijn lichtblauwe kijkers, goudblonde lokken en eeuwig jeugdige gezicht heel anders uitziet. Ook de naar Kuipers vernoemde kever heeft niets weg van de goedlachse astronaut. Beiden hebben de eer gekregen omdat ze zich zo inzetten voor het milieu. DiCaprio richtte in 1998 een stichting op om bedreigde ecosystemen te helpen, Kuipers is ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds en heeft ook een eigen stichting.

Lees ook: Iedereen kan Darwin zijn, bewijst de ontdekking van zes nieuwe kevers

De zes nieuwe kevers werden ontdekt tijdens een gezamenlijke expeditie van burgers en wetenschappers. Dat was een primeur, zei bioloog Menno Schilthuizen van de Universiteit Leiden in december 2017 in Trouw. Samen met collega-bioloog Iva Njunjić heeft hij sinds 2017 een 'wetenschappelijk reisbureau'. Dat laat burgers meereizen met wetenschappers om hen te assisteren tijdens expedities.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden