Dankbare plantOost-Indische Kers

Oost-Indische kappertjes van een eetbare plant

Oost-Indische kers Beeld Patrick Post

“De Oost-Indische kers is een populaire een­jarige. De oranje of ­gele bloemen van deze ­kruiper zijn echte blikvangers in de tuin. Bloem én blad van de Tropaeolum majus zijn bovendien eetbaar. De frisse smaak is vergelijkbaar met radijs. Door z’n intense kleuren zijn de bloemen ook zeer geliefd om bijvoorbeeld salades mee te versieren. En je kunt ­zowel blad als bloem gebruiken om thee mee te zetten.

“Minder bekend is wat je met de zaden kunt doen: je kunt er kappertjes van maken! De zaaddoosjes hangen in deze tijd van het jaar soms wat verscholen onder de bloemen. Pluk ze en stop ze in een weckpotje. Voeg witte azijn toe – bij voorkeur biologisch, uit de supermarkt is prima – een takje rozemarijn en een gedroogd ­laurierblad. Laat het mengsel ongeveer vier weken staan. Heerlijk!”

Om de week bespreekt herborist Corina Busman uit Santpoort een dankbare plant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden