Ook zonder Trump krijgt ‘Parijs’ steun van de wereld én de VS

Demonstranten verkleed als ijsbeer en Donald Trump tijdens een demonstratie van klimaatactivisten in Bonn, waar vandaag de slotweek ingaat van de 23ste VN-klimaattop. Beeld ANP
Demonstranten verkleed als ijsbeer en Donald Trump tijdens een demonstratie van klimaatactivisten in Bonn, waar vandaag de slotweek ingaat van de 23ste VN-klimaattop.Beeld ANP

In Bonn blijven de klimaatafspraken overeind, ondanks het afhaken van de Amerikaanse president.

Het wordt spannend in Bonn, de 23ste VN-klimaattop gaat daar vandaag de bepalende slotweek in. Werd afgelopen week op de Duitse conferentie vooral achter gesloten deuren gepraat, nu moeten landen samen aantonen wat hun beloften waard zijn. Komen ze met een overtuigend ‘groen’ werkplan voor een adequate uitvoering van het Parijse klimaatakkoord (2015)?

Alle seinen staan daarvoor op groen, zo lijkt het. De aankondiging van Trump, in juni, dat de VS zich terugtrekken uit het ‘oneerlijke’ akkoord was een flinke klap. Verrassend genoeg blijkt die nu te leiden tot extra saamhorigheid. Andere afhakers zijn er niet. Zelfs het door oorlog verscheurde Syrië en Nicaragua - dat ‘Parijs’ te mager vond - sluiten zich aan, als laatsten. De wereld is doordrongen van het gevaar van klimaatverandering. In de toekomst, maar ook op dit moment al. Om een mondiale klimaatramp af te wenden, moet opwarming ruim onder de 2 graden Celsius blijven.

De VS doen formeel nog mee aan alle besprekingen. Het besluit van Trump uit ‘Parijs’ te stappen kan mogelijk pas in 2020 doorgaan, wegens bindende clausules. Meewerken doen Amerikaanse afgevaardigden in Bonn niet. Dit weekeinde kwamen belangrijke politieke tegenstanders van Trump naar Duitsland om de boel op scherp te zetten. De president kan het klimaat de rug toekeren, zei voormalig vicepresident Al Gore, de meeste Amerikaanse burgers en bedrijven zullen zich blijven inzetten voor een beter klimaat. “Ik ben optimistisch”, aldus de Nobelprijswinnaar.

Langzaam

Die boodschap zette Michael Bloomberg, oud-burgemeester van New York, kracht bij. Hij lanceerde in Bonn een deal tussen een waslijst van regionale, lagere overheden die zich namens de VS samen binden aan het klimaatverdrag. “Washington kan ons niet stoppen.” Virginia sloot zich zaterdag aan bij de coalitie ‘Under2’, een verwijzing naar de kritieke grens van 2 graden opwarming. De staten en steden die meedoen aan Under2 vertegenwoordigen nu inwoners en bedrijven, goed voor 39 procent van de landelijke economie. “De staten hebben de werkelijke macht”, zei gouverneur Jerry Brown van Californië.

De korte onrust van na de zomer, over de kans dat andere landen, Rusland of Turkije, ook af zouden haken lijkt overgewaaid. De gelederen worden gesloten. De Franse president Macron provoceerde al: Trump is niet welkom bij aankomend topoverleg rond milieu, in december. Alleen wie klimaatproblematiek aanpakt mag komen.

Er mag dan goede wil zijn, feit is dat de wereld nog ver achterloopt bij ‘Parijs’. Alle huidige plannen, berekende het VN-klimaatbureau, tellen pas op tot 30 procent van wat nodig is. De werkelijke omslag naar schone energie komt langzaam op gang, fossiele vervuiling domineert nog zwaar.

Pijnpunten

Bedrijven sloten in de eerste week van de Bonn-top contracten om milieuverbetering grootschalig te bevorderen. Met duurzame energie, natuurbescherming, schone technologie. Steden en regio’s kondigden samenwerking aan, zodat klimaatdoelen niet blijven hangen op landelijk niveau.

Pijnpunten in Bonn zijn er zeker ook. Landen moeten in conclaaf over de manier waarop ze in 2018, ieder voor zich, inzage moeten geven in hun klimaatinspanningen. Over kostenverdeling tussen rijke en armere landen kunnen (klassieke) spanningen ontstaan, net als over het tempo van het omzetten van papieren beloften in echte actie.

Fiji is de officiële voorzitter van het evenement, in de VN-hoofdkantoren in Bonn. Dat is niet toevallig: politici en burgers uit dat land kunnen getuigen hoe hun eiland dreigt af te kalven door hoger water. In Bonn is daarom aandacht voor klimaatadaptatie, bescherming van huizen en land tegen extremer weer. “Gebieden moeten nu al klimaatbestendig worden gemaakt”, zei Aiyaz Sayed-Khaiyum, klimaatminister van Fiji in Bonn. “Maar vermindering van CO2-uitstoot moet nieuwe klimaatschade tegengaan.”

Lees ook:
- Klimaattop Bonn moet Parijsambities opvoeren
- Het klimaat is de dupe van een verdeelde wereld
- En lees in ons dossier alles over klimaatverandering.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden