Ook wie vooral aan geld denkt, spaart het klimaat

Beeld Colourbox

Zinloze stroomvreters uitzetten, pas een wasje draaien als de trommel vol zit, een trui aan in plaats van de verwarming hoger. Het zijn simpele, kleine maatregelen om thuis minder energie te gebruiken. 

Bijna 90 procent van de Nederlanders is ermee bezig, zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag in een studie naar duurzaam gedrag. Bewoners sluiten deuren en ramen tegen de tocht en sparen met liefde vuile vaat op voor één spoelbeurt.

Een opsteker, want er leven zorgen dat energie besparen veel mensen maar nauwelijks boeit. ‘Een hoofdpijndossier’, noemde de Vereniging voor duurzame energie het zelfs in Trouw.

Opvallend is, blijkt uit de CBS-peiling onder ruim drieduizend volwassenen, dat al dat ‘groene’ gedrag vooral is ingegeven door de wens om op energiekosten te besparen. Nog geen 30 procent noemt het milieu als de belangrijkste reden om zuinig te zijn. Verreweg de meesten denken vooral aan de portemonnee als ze een lamp uitdoen of een apparaat uitzetten. 

Extra trui

Vrouwen en ouderen denken het meest aan energiezuinig gedrag, zegt het CBS. Vrouwen grijpen gemiddeld sneller naar een extra trui als het koud is, ouderen zijn extra alert op zinloze stekkers. Ook deze meest op besparing gespitste groep denkt vooral aan het geld. Maar wat de drijfveer ook is, voor het milieu maakt het weinig uit. Elk beetje energiebesparing telt mee.

Toch is er verschil. De minderheid van mensen die thuis energiezuinig handelt vanwege het milieu, boekt iets meer resultaten, aldus het CBS. Dat keek zowel naar intenties als echte daden en concludeerde: wie klimaat en milieu als drijfveer heeft, handelt er in de praktijk nog effectiever naar dan iemand die geld wil besparen. 

Lees ook:

‘Duurzaamheid is opium voor de massa’

Duurzaamheid, zegt Denker des Vaderlands René ten Bos, is als een religie. En die vergelijking bedoelt hij niet positief.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden