Zwerfafval

Ook ‘vervuiler’ Red Bull wil betere statiegeldregels

null Beeld
Onno Havermans

Red Bull, volgens rapers van zwerfafval veruit de grootste vervuiler van Nederlandse straten, staat achter een oproep om statiegeldregels in Europa te verbeteren. Wel is die steun indirect. Red Bull behoort net als Coca-Cola, Nestlé, Pepsico en Danone tot Unesca Soft Drinks Europe en dat is een van de twee federaties van drankproducenten die er samen met milieuorganisatie Zero Waste Europe bij de Europese Commissie op aandringen richtlijnen voor statiegeld wettelijk vast te leggen.

In een persbericht benadrukken Unesca, Natural Mineral Waters Europe (NMWE) en Zero Waste het belang van statiegeldsystemen voor de omslag naar een circulaire economie. Opmerkelijk is vooral de oproep om supermarkten en bedrijven als bioscopen en pretparken te verplichten mee te werken aan de statiegeldregeling. Sinds juli zit in Nederland statiegeld op kleine plastic flesjes, maar nog niet alle verkooppunten hoeven die in te nemen. Bij veel sportkantines en in pretparken staan daarom wel inzamelpunten, maar krijgt de consument de betaalde 15 cent statiegeld niet terug.

Vanaf 31 december 2022 zit er ook 15 cent statiegeld op blikjes, maar supermarkten zijn niet van plan blik in te zamelen. De Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel werken met het Afvalfonds aan een inzamelsysteem buiten de supermarkten om. De Europese federaties van drankfabrikanten vinden dat geen goed idee. Recycling Netwerk en andere milieu­organisaties pleiten al vanaf het begin voor een wettelijke terugnameplicht voor verkooppunten.

Lees ook:

Statiegeld heeft meteen effect: minder plastic flesjes in zwerfafval

Statiegeld op kleine plastic flesjes heeft meteen effect op de hoeveelheid zwerfafval, zeggen ervaren rapers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden