Ook een wegwerpbatterij kun je opladen

Fot:o: Herman Engbers Beeld
Fot:o: Herman Engbers

Maarten Schoen importeert een klein apparaatje uit Taiwan dat wegwerpbatterijen kan herladen; de Environpower.

Vroeger werden oude batterijen nog wel eens opgeladen door ze op een warme kachel te leggen. Maar de meeste batterijen worden na gebruik weggegooid. Maarten Schoen importeert een klein apparaatje uit Taiwan dat wegwerpbatterijen kan herladen; de Environpower. ,,Je stopt lege wegwerpbatterijen er in, doet de stekker in het stopcontact en wacht vier uurtjes. Daarna geeft de batterij weer stroom. " Is het ook een besparing voor milieu en portemonnee?

In 2009 werden in Nederland ruim 375 miljoen batterijen verkocht. Dat is gemiddeld 98 batterijen per huishouden. Grofweg hebben mensen twee types batterijen in huis; de alkaline- of wegwerpbatterij en de oplaadbare batterij. De Environpower is wit met een groen randje. De lege batterijen uit onze kinderzaklamp passen er gemakkelijk in. Er branden vier rode lampjes als de lege wegwerpbatterijen er in gaan en na iets meer dan vier uur zijn de lampjes groen.

De zaklamp doet het weer met de oude batterijen en dochterlief kan weer met licht spelen op het plafond. De zaklamp wordt aangelaten totdat het lampje niet meer brandt. Bij de tweede ronde gaat het opladen ook zonder haperingen. De lampjes worden weer groen en de zaklamp geeft licht. De Environpower werkt.

Er is ongeveer 39 tot 55 keer meer energie nodig om een wegwerpbatterij te maken dan er aan energie in de batterij zit. Dat blijkt uit berekeningen van het kennispunt Betawetenschappen van de Universiteit Utrecht. Zij rekenden ook uit dat de kosten voor 1Kilowattuur energie van een batterij 70 tot 400 euro zijn. De prijs voor dezelfde hoeveelheid energie uit het stopcontact was 22 eurocent. Ook leiden wegwerpbatterijen tot een hogere afvalproductie en energieverbruik vergeleken met oplaadbare batterijen.

Energie uit oplaadbare batterijen is ook duur in vergelijking met stroom uit het stopcontact. Traditionele oplaadbare batterijen kunnen tot wel duizend keer opgeladen worden. Toch kostte een kilowatt energie uit een oplaadbare batterij ruim 6 euro. Dat was 29 keer zo duur als energie uit het stopcontact.

Stibat zorgt er voor dat in winkels en op sommige basisscholen een ton staat waar oude batterijen in gestopt kunnen worden. Veertig procent van alle verkochte batterijen werd in 2009 door Stibat ingezameld. Dat was meer dan de wettelijk voorgeschreven 25%.

,,Alle ingezamelde batterijen uit Nederland gaan naar een centraal punt in Lelystad" vertelt Jos Bartels van Stibat. ,,Daar worden ze gesorteerd naar chemische samenstelling en geëxporteerd naar Duitsland of Frankrijk. Het metaal wordt gescheiden en verkocht als grondstof aan de metaalindustrie." Bartels legt uit dat oplaadbare batterijen bij uitstek geschikt zijn voor apparaten die veel energie gebruiken zoals speelgoed of fietslampjes. ,,Alleen als een apparaat weinig stroom vraagt, denk aan een wekkertje of thermostaat, is het beter een wegwerpbatterij te gebruiken."

Duracell is onderdeel van het grote concern Procter&Gamble en verkoopt veel soorten batterijen en opladers. Maar geen enkele Duracell oplader kan wegwerpbatterijen opladen. Voorlichter Martin van Duracell legt uit waarom ,,Er bestaat een kans op ontploffing bij het opladen van een wegwerpbatterij."

Dat is nogal wat. Ook het onderzoek van de Universiteit Utrecht waarschuwt tegen het gevaar van explosie of brand bij het opladen en verwijst daarbij naar een Canadese expert uit 2001. Maar thuis is gelukkig niets geëxplodeerd. Hans van Dijk van Milieucentraal: ,,Tot nu toe zijn dit soort opladers altijd afgeraden vanwege het gevaar en we hebben nog geen onafhankelijk bewijs dat 't met deze nieuwe oplader wel kan."

Maarten Schoen: ,,Nee, de batterijen ontploffen niet in de Environpower en ik heb ook testrapporten die dat onderbouwen." De importeur erkent volmondig dat "netstroom altijd goedkoper is. Maar het voordeel is dat een wegwerpbatterij in de Environpower ongeveer twintig keer opgeladen kan worden. Je stelt het proces van weggooien dus gewoon zo'n twintig keer uit."

Echt groen is energie uit wegwerpbatterijen niet omdat het veel energie kost om ze te maken en afval nooit voor de volle 100% herbruikt kan worden. Het is ook nog eens de duurste manier om een apparaat van stroom te voorzien. Hans van Dijk: ,,Wij hanteren een soort rangode: eerst netstroom, dan oplaadbare batterij en dan wegwerpbatterij." Als er geen alternatief is voor de wegwerpbatterij is de Environpower een handige en makkelijke manier om te besparen op de aankoop van nieuwe batterijen. De oplader kost 29,95 euro en is bij webwinkels als muizenshop.nl te koop.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden