Duurzaam beleggen

Ook de waterschappen willen nu dat hun pensioenfonds stopt met beleggen in fossiele brandstoffen

Een medewerker van het waterschap inspecteert een veendijk op schade als gevolg van verdroging. Beeld ANP
Een medewerker van het waterschap inspecteert een veendijk op schade als gevolg van verdroging.Beeld ANP

Er is weer een actie om pensioenfonds ABP tot groener beleggen te bewegen. Na de wetenschappers, vorige maand, zijn het nu werknemers van waterschappen.

Ruim 1500 medewerkers van de waterschappen in Nederland willen dat hun pensioenfonds ABP geld terugtrekt uit fossiele brandstoffen. Ze overhandigen maandag een petitie met die oproep aan het ambtenarenpensioenfonds.

“Wij zien van dichtbij de gevolgen van klimaatverandering”, verklaart initiatiefnemer Arjan van den Hoogen van Wetterskip Fryslân de actie. “We verhogen de dijken, vergroten de gemalen en de pompen. Maar als we broeikasgassen blijven uitstoten is het dweilen met de kraan open.”

Van den Hoogen, werkzaam als adviseur duurzaamheid bij het Waterschap, ziet ook andere gevolgen van opwarming. “Juist in Friesland zie je de verdroging van het veenweidegebied, dat zorgt voor enorme uitstoot. Dat moeten we vernatten maar de boeren krijgen daar last van. Ook de groei van invasieve exoten, soorten die het goed doen met opwarming maar hier niet thuis horen en schade aanrichten, is een groeiend probleem.”

1500 handtekeningen

Van den Hoogen is met collega’s van andere waterschappen de petitie begonnen nadat Amsterdamse ambtenaren het ABP opriepen een duurzamer beleid te voeren. “Dat kunnen wij ook, dacht ik toen, hoewel medewerkers van waterschappen over het algemeen vrij voorzichtig zijn.” Ze kregen meer dan 1500 handtekeningen bij elkaar maar de directies en besturen van de waterschappen steunen de oproep niet. “Ze vinden het te politiek. Jammer want het klimaat is niet politiek. Het gaat om lijfsbehoud.”

De werknemers van waterschappen voegen zich bij een groeiende groep deelnemers van het grootste pensioenfonds van Nederland die aandringen op een duurzamer beleggingsbeleid. Recent vroeg het college van bestuur van de Wageningen Universiteit aan ABP om niet langer te beleggen in grote vleesbedrijven zoals het Braziliaanse JBS omdat die betrokken zijn bij grootschalige boskap. De universiteit deed dat na een actie van honderden wetenschappers. Ook het college van bestuur van de Universiteit Maastricht klopte onlangs bij ABP op de deur om investeringen in olie, kolen en gas zo snel mogelijk in de ban te doen, net als honderden wetenschappers van de Technische Universiteit Delft en de Young Academies, clubs voor jonge wetenschappers en onderzoekers.

ABP, waar zo’n drie miljoen werknemers bij zijn aangesloten, heeft naar schatting ruim 17 miljard euro aan fossiele beleggingen. Het fonds heeft een duurzaam beleid om de CO2-voetafdruk ven de portefeuille te verkleinen. Volgens de actiegroep Fossielvrij NL blijkt die ambitie echter niet uit het stemgedrag van het fonds bij aandeelhoudersvergaderingen. Dan steunt de vermogensbeheerder de klimaatresoluties om bedrijven tot steviger klimaatbeleid te bewegen meestal niet.

Lees ook:

Kolen, olie en gas zijn niet nodig voor een veilig pensioen

De argumenten van pensioenfondsen om fossiele beleggingen nog te houden, kunnen van tafel, stellen wetenschappers. Voor het rendement en de invloed hoeft het niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden