Een ballenjongen aan het werk tijdens de Singapore Tennis Open. Beeld EPA
Een ballenjongen aan het werk tijdens de Singapore Tennis Open.Beeld EPA

Tennis

Ook de tennisbal draagt bij aan klimaatverandering

Esther Bijlo

Ook de tennisbal draagt bij aan klimaatverandering. Eén tennisbal, van geboorte tot afdanken, stoot 0,58 kilo CO2 uit. In een normaal tennisjaar gaan er in Nederland bijna 5,5 miljoen tennisballen doorheen. Daarvan belandt 97 procent in de prullenbak, de verbrandingsoven of in de natuur – via de hond of een wilde smash over het hek. De klimaatlast van al die ballen komt overeen met 18.833 mensen die van Amsterdam naar Barcelona vliegen.

Deze opvallende rekensom maakte bureau Ecochain voor ABN Amro. Het tennistoernooi dat de bank sponsort komt er weer aan en dus ploft een tennisbericht in de e-mail. Maar ABN Amro wil ook iets doen aan die klimaatbelasting, samen met Renewaball, maker van een circulaire tennisbal. Als de tennisbal van oude ballen wordt gemaakt dan is de milieubelasting een stuk kleiner. Scheelt 5707 mensen die naar de Spaanse stad vliegen, rekende Ecochain ook uit.

Het milieuvriendelijkere balletje heeft allerlei voordelen ten opzichte van de doorsnee tennisbal, aldus de claims. De productie is in Europa – minder transport – en het vilt van de bal is van wol en niet van nylon. Dat laatste betekent dat er geen microplastics door de lucht vliegen als je er met een racket tegen slaat. Omdat de Renewaball is gemaakt van oude tennisballen zijn er minder grondstoffen nodig.

Tennis is na voetbal de tweede sport in Nederland, ruim een miljoen mensen staan regelmatig op de tennisbaan. Een duurzamer balletje kan daarom aantikken. Dan is wel een goed inzamelsysteem nodig van gebruikte ballen. De bank helpt om honderd locaties te creëren waar oude ballen naartoe kunnen. Vanaf eind maart zijn de eerste circulaire ballen te koop.

Lees ook:

Dit lab moet uitvogelen hoe je van een oud t-shirt een nieuwe maakt

Van oud textiel nieuwe kledingstukken maken gebeurt nog weinig. Het Circulair Textiel Lab in Enschede moet daar verandering in brengen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden