Stikstofvonnis

Ook België krijgt een stikstofcrisis

Boerenprotest in november 2020 tegen de stikstofplannen van het  Nederlandse kabinet. Beeld ANP
Boerenprotest in november 2020 tegen de stikstofplannen van het Nederlandse kabinet.Beeld ANP

Stikstof houdt zich niet aan grenzen. Wetgeving wel. Toch lijkt nu ook België een stikstofcrisis te wachten, bijna twee jaar nadat die in Nederland begon.

Onno Havermans

Een uitspraak van een Vlaamse rechter kan dezelfde gevolgen hebben voor de economie in België als het stikstofarrest in Nederland. Daar kwam door die uitspraak een groot deel van de bedrijvigheid stil te liggen.

De Vlaamse Raad voor Vergunningsbetwistingen vernietigde vorige week de vergunning voor een kippenstal in Kortessem, in Belgisch Limburg. De rechters verwijzen in hun vonnis naar een uitspraak van het Europese Hof van Justitie uit november 2018, die de Nederlandse stikstofaanpak ongeldig verklaarde.

18.000 projecten stilgelegd

De Raad van State haalde op basis van dat Europese vonnis in mei 2019 het Programma Aanpak Stikstof (Pas) onderuit, waarmee de stikstofcrisis begon. Er werden 18.000 projecten stilgelegd, waaronder nieuwbouwwijken en snelwegen en het vliegveld Lelystad. Als een van de maatregelen ging de maximumsnelheid omlaag naar 100 kilometer per uur.

Zover is het in België nog niet, maar de overeenkomsten zijn groot. Ook het Vlaamse vonnis is gericht op de wettelijke stikstofaanpak, al is de Pas in Vlaanderen nog in de maak. De kippenstal in Kortessem ligt dichtbij het Bellevuebos, een waardevol natuurgebied dat deel uitmaakt van het netwerk van Natura 2000-gebieden.

Kwetsbare bosbiotopen

“Er bevinden zich kwetsbare bosbiotopen en schrale graslanden, die al jaren te veel stikstof slikken”, zegt Jos Ramaekers van de Belgische milieuorganisatie Natuurpunt in de krant De Standaard. Omdat de kippenboer niet kan aantonen dat het bos niet verder wordt aangetast bij uitbreiding van zijn stal, gaat er een streep door de verleende vergunning. Precies dat argument was de basis voor de uitspraak van de Raad van State. In de Europese Unie moet degene die een activiteit wil ondernemen in de buurt van beschermde natuur, ervoor zorgen dat die natuur niet lijdt onder het vrijkomen van stikstof.

Johan Vollenbroek van Mobilisation for the Environment (MOB) reageert verheugd op het Vlaamse arrest. Samen met twee Brabantse milieuorganisaties kaartte MOB de Nederlandse stikstofaanpak aan, tot aan de uitspraak van de Raad van State. “Dit werd hoog tijd. Nu Duitsland nog en Denemarken.”

Lees ook:

Vreugde en verbazing na stikstofoordeel: ‘Een uitspraak met zulke grote gevolgen vergt politieke moed’

Juristen zijn verrast, milieuorganisaties verrukt: de Nederlandse aanpak van stikstof blijkt in strijd met de wet.

Gaat de nieuwe stikstofwet Nederland uit de stikstofcrisis loodsen? Zes vragen én antwoorden

Het kabinet heeft een akkoord bereikt met oppositiepartijen SP, 50PLUS en SGP over de stikstofwet die donderdag in de Tweede Kamer wordt behandeld. Met de nieuwe wet wil minister Schouten Nederland uit de stikstofcrisis loodsen. Hoe liggen de kaarten? Zes vragen en antwoorden.

Als deze 25 boeren stoppen, lijkt de stikstofcrisis voorbij. Maar zo simpel is het niet

Om uit de stikstofcrisis te komen moeten grote vervuilers in de veehouderij gericht worden uitgekocht. Sommige produceren zestig keer meer stikstof dan de gemiddelde veehouder, blijkt uit onderzoek. De regering hoopt dat ze vrijwillig zullen stoppen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden