Plastic afval

Ooievaar ziet elastiekje aan voor regenworm

Braakbal van een ooievaar (Ciconia ciconia). Beeld Natuurhistorisch Museum Rotterdam
Braakbal van een ooievaar (Ciconia ciconia).Beeld Natuurhistorisch Museum Rotterdam

Na een in elastiek gestikte jonge ooievaar heeft het Natuurhistorisch Museum Rotterdam nu ook een ooievaarsbraakbal die grotendeels bestaat uit elastiekjes in zijn collectie opgenomen. De onverteerbare brok weegt 41 gram en meet 13 bij 5 centimeter. Afval hoort niet in de natuur, stelt het museum.

De braakbal werd gevonden in de buurt van een ooievaarsnest in Herwijnen en werd vorige week door de ooievaarsopvang in dit dorp in de Betuwe aan het museum geschonken.

Het Natuurhistorisch stelt wel meer rariteiten ten toon. Vijftien jaar geleden kocht het de huismus op, die was afgeschoten in het Leeuwarder Expo Centre, waar zij duizenden dominosteentjes, opgesteld voor een recordpoging, had omgegooid. Vorige zomer kwam een dode, jonge ooievaar bij de verzameling, nadat hij in Houten uit het nest was getuimeld en door een dierenarts uit zijn lijden was verlost. Niet de val was hem fataal, maar de inhoud van zijn maag, die liefst 490 gram, bijna een halve kilo, postbode-elastiek bevatte.

Afval hoort niet in de natuur, stelt het museum, dat de ooievaar laat zien in de tentoonstelling ‘Dode Dieren met een Verhaal’. De braakbal past daar prima bij. Ook die illustreert dat ooievaars elastiekjes aanzien voor regenwormen en daar zichzelf, maar ook hun jongen mee voeren. Plantaardig materiaal en resten van kevers geven aan dat de ooievaar wel wat natuurlijk voedsel heeft gegeten en de gekleurde elastiekjes blijkbaar nog heeft kunnen uitkotsen. Dat geluk heeft niet elk dier dat afval aanziet voor eten. Naast de opgezette Elastiek-ooievaar staat de McFlurry-egel, gestikt in de ijsbeker die nog om z’n kop zit.

Lees ook:

Museum wil de Ronaldo-mot naast de beroemde Domino-mus

De beroemdste mot ter wereld komt misschien naar Rotterdam. Het Natuurhistorisch Museum aast op het nachtvlindertje dat zondagavond tijdens de EK-finale neerstreek op het huilende gezicht van Cristiano Ronaldo.

Weinig mondkapjes bij het zwerfvuil: zijn we netter geworden door corona?

Brengt de coronacrisis haar eigen afval mee? Valt mee, is de eerste conclusie van zwerfinator Dirk Groot en plastic-soup-surfer Merijn Tinga. Het aantal mondkapjes en plastic handschoenen dat sinds het begin van de lockdown op straat en in de natuur belandt vormt maar een heel klein deel van het zwerfvuil.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden