Vervuiling

Onderzoekers vinden microplastics bij top Mount Everest

Fileklimmen naar de top van de Mount Everest, op de foto in mei 2019.  Beeld AP
Fileklimmen naar de top van de Mount Everest, op de foto in mei 2019.Beeld AP

Onderzoekers hebben dicht bij de top van de Mount Everest sporen van microplastics gevonden.

Redactie

De kleine plastic deeltjes zijn vermoedelijk afkomstig van spullen die worden gebruikt door de honderden mensen die elk jaar in de Himalaya de hoogste piek ter wereld beklimmen. De bevindingen zijn gepubliceerd in het milieutijdschrift One Earth.

De drukke route naar de 8848 meter hoge top heeft al de bijnaam "de hoogste dumpplek ter wereld" omdat deze bezaaid is met fluorescerende tenten, afgedankte klimuitrusting, lege gasflessen en zelfs bevroren uitwerpselen. Maar bij de eerste studie over microplastics op de Everest, die werd geleid door een onderzoeksteam van de Universiteit van Plymouth, zijn de vervuilingen tot 8440 meter boven de zeespiegel gevonden. Het zou gaan om twaalf microplastische vezels per liter sneeuw.

"De monsters toonden significante hoeveelheden polyester, acryl, nylon en polypropyleenvezels", aldus onderzoeker Imogen Napper. "Het verraste me echt om microplastics te vinden in elk sneeuwmonster dat ik heb geanalyseerd. Bij de Mount Everest dacht ik altijd aan afgelegenheid en ongereptheid. Het feit dat we de omgeving van de top van de hoogste berg vervuilen is een echte eye-opener."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden