Ministerie van infrastructuur en waterstaat

Onderzoekers: granuliet dat in Gelderse plas is gestort, is niet schadelijk

Het zandwinningsproject over de Maas waar Rijkswaterstaat een half miljoen ton afval zou hebben gestort.  Beeld ANP
Het zandwinningsproject over de Maas waar Rijkswaterstaat een half miljoen ton afval zou hebben gestort.Beeld ANP

De stof granuliet, die onder meer is gestort in de Gelderse zandwinplas Over de Maas, is daar niet schadelijk voor mensen of het milieu. Dat concluderen onderzoekers van Arcadis, meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vrijdag.

ANP

Er heerste veel onrust over de granulietstort omdat er mogelijk giftige stoffen in het water zouden komen. Maar de onderzoekers hebben niets van de gevaarlijke stof acrylamide aangetroffen in Over de Maas.

Granuliet is fijngemalen granietsteen en een restproduct uit de asfaltindustrie. Het wordt onder meer gebruikt om bodems van plassen op te hogen. De onderzoekers zeggen wel dat de stof niet geschikt is als toplaag, waarin waterplanten groeien en dieren leven. Dit is niet omdat de stof giftig zou zijn, maar omdat planten nu eenmaal niet kunnen groeien op de laag steengruis.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven vindt het “vervelend dat mensen zich zorgen hebben gemaakt over het gebruik van granuliet”. Ze is blij dat het rapport van Arcadis er nu ligt en hoopt dat de zorgen bij omwonenden van Over de Maas nu zijn weggenomen. Wethouder Ans Mol van de gemeente West Maas en Waal, die zich zeer tegen de granulietstort heeft verzet, is opgelucht dat nu vaststaat dat mens en milieu op dit moment geen risico lopen. “Wat het effect op de lange termijn is moeten we afwachten. Ik ben heel blij dat wij hebben bedongen dat er een drie meter dikke ‘leeflaag’ op het granuliet aangebracht wordt.”

West Maas en Waal heeft nog een procedure lopen bij de Raad van State. Die handelt om de vraag of granuliet aangemerkt kan worden als grond. In die procedure zijn stapels rapporten en onderzoeken verschenen. Mol: “Deze kwestie heeft duidelijk gemaakt dat we zorgvuldiger moeten omgaan met wat we storten in Nederland. Dat granuliet niet schadelijk is had vooraf bekend moeten zijn en niet nu de zandwinplas bijna volgestort is. Diverse overheden hebben ondertussen hun werkwijze aangepast en houden meer rekening met de ecologische gevolgen van storten in open water.”

Over de granulietstort was ook veel te doen, omdat de besluitvorming erover niet integer was volgens onderzoeksprogramma Zembla. Zo zou oud-minister Halbe Zijlstra (VVD) in zijn functie als topman bij het infrastructuurbedrijf VolkerWessels druk hebben gezet op ambtenaren om de stort door te laten gaan. Ook zijn partijgenote minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur), kwam in de knel. Het zandwinproject moet eind van dit jaar klaar zijn. Er wordt geen granuliet meer in de plas gestort.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden