Onafhankelijke nascholing stopt

Het enige onafhankelijke nascholingscentrum voor huisartsen, in Capelle aan den IJssel, gaat dicht. Het kan de concurrentie van goedkope cursussen van de farmaceutische industrie niet meer aan.

Van onze verslaggever

De Commissie voor de Artsencursus Rotterdam (CAR) bestaat al 55 jaar. Toen in 1995 huisartsen verplicht werden om jaarlijks veertig uur na te scholen, groeide de CAR uit tot een professionele nascholingsorganisatie voor de huisartsen in de regio Rotterdam.

„Het is enorm jammer, maar eind dit jaar stoppen we”, zegt CAR-voorzitter Jan Peter Eusman, huisarts in Rotterdam. Volgens Eusman loopt het aantal deelnemers gestaag terug, onder meer vanwege de vrijwel gratis cursussen van de farmaceutische industrie. Fabrikanten organiseren op grote schaal nascholing om zo in contact te komen met artsen en om hun geneesmiddelen te promoten.

Eusman laat als voorbeeld een uitnodiging zien van een farmaceutisch bedrijf voor een tweedaagse cursus over maag-, darm- en leverziekten. Deelnemers betalen 75 euro voor 10 uur nascholing, diner en overnachting inbegrepen.

Eusman: „Onze nascholing kost 45 euro per uur. Tegen de tarieven van gesponsorde cursussen is niet op te boksen.”

Ook het afschaffen van de belastingaftrek voor nascholing is de CAR parten gaan spelen. Daarnaast speelt een rol dat veel artsen parttime zijn gaan werken en minder budget hebben voor nascholing, legt Eusman uit.

Overleg met het ministerie van VWS leidde niet tot een oplossing. „Er zouden in Nederland enkele professioneel opgezette nascholingsorganisaties moeten komen die huisartsen gratis nascholing bieden. Dat hoeft niet zo duur te zijn. Volgens onze berekening zeven miljoen euro per jaar”, aldus Eusman.

De CAR bouwde in de jaren negentig een eigen nascholingscentrum in Capelle aan den IJssel. Dit gebouw staat binnenkort te koop. Het geld voor het centrum, destijds 3 miljoen gulden, werd in 1994 bijeen gebracht door Rotterdamse bedrijven, een ziekenfonds en de overheid. Een derde van de kosten werd betaald door farmaceutische bedrijven die met de CAR sponsorcontracten afsloten. De industrie mocht stands plaatsen bij nascholingen en adverteren, maar kon geen invloed uitoefenen op het nascholingsprogramma. Toen het de bedrijven duidelijk werd dat zij geen grip kregen op de inhoud van de cursussen, haakten zij af als sponsor.

Hans van der Linde, huisarts en destijds oprichter van het nascholingscentrum in Capelle: „De Nederlandse huisarts is verplicht om na te scholen op straffe van het ontnemen van zijn registratie als huisarts. Bij gebrek aan voldoende onafhankelijke nascholing volgen huisartsen noodgedwongen massaal nascholing van de farmaceutische industrie. Die gebruikt nascholing als marketing-instrument. Deze beïnvloeding kan leiden tot onjuist en onnodig duur voorschrijfgedrag. De feitelijke situatie is dat het systeem van herregistratie de huisartsen dwingt tot het volgen van industriecursussen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden