Omwonenden zijn het zat en eisen actie van de provincie rond vervuilende Tata Steel en Harsco

De hoogovens van staalbedrijf Tata Steel. Beeld ANP

Omwonenden zijn het zat. De provincie moet milieuoverlast van Tata Steel en Harsco eindelijk aanpakken. 

In januari legde de provincie Noord-Holland metaalverwerkingsbedrijf  Harsco haar 31ste dwangsom op, van 25.000 euro. Maar ook deze dwangsom maakte geen einde aan de emissie en vervuiling en grafietregens, de bruine stofwolken en de stank van het bedrijf.

Stichting IJmondig en omwonenden van Wijk aan Zee en Velsen-Noord zijn het nu zat en stellen de provincie een ultimatum. Die krijgt twee weken de tijd om met concrete maatregelen te komen, kondigen zij aan in een brief die ze dinsdag naar het provinciehuis stuurden.

Die maatregelen moeten ervoor zorgen dat staalgigant Tata Steel en metaalverwerkingsbedrijf Harsco stoppen met het overtreden van milieuvergunningen en met het veroorzaken van vervuiling. Komt de provincie nu niet in actie dan gaat IJmondig een oplossing via de rechter afdwingen. 

Bondine Kloostra, van advocatenkantoor Prakken d’Oliveira en belangenbehartiger van IJmondig spreekt van een etterend probleem. “De bewoners zitten al langer met de handen in het haar en blijven maar aan de bel trekken bij de provincie.”

Zowel vanuit IJmuiden als Wijk aan Zee regent het klachten, zegt Kloostra, over zaken die bij de provincie ondertussen wel bekend zijn. “We hopen dat deze brief voor de provincie aanleiding is om de problemen aan te pakken.”

Informatie niet openbaar

IJmondig en de buurtbewoners zijn niet alleen boos omdat vergunningen niet nageleefd worden, ze richten hun pijlen ook op het gebrek aan essentiële milieu-informatie over de bedrijven: belangrijke informatie is niet openbaar. Volgens Kloostra nemen de omwonenden het daardoor op tegen een onbekende. “De provincie zet vergunningen en de besluiten tot dwangsom niet online. Dat is niet meer van deze tijd. Milieujaarverslagen moeten online te bekijken zijn.”

Door gloeiend heet slak uit de staalfabriek in putten te kieperen en de afgekoelde ijzerresten te hergebruiken, veroorzaakt Harsco grafietwolken die vaak 700 meter verderop neerslaan in Wijk aan Zee. De huidige vergunning stelt dat het bedrijf geen zichtbaar stof mag veroorzaken op meer dan 2 meter bij de slakputten vandaan.

Volgens de provincie zijn enkele aanpassingen in de werkwijze voldoende om de stofwolken tegen te gaan. Maar de bedrijven lijken hun productieproces niet meer onder controle te hebben, zegt Kloostra. “Of ze overtreden met opzet de vergunningen. Feit is: er vindt overtreding na overtreding plaats. ”

De dwangsommen ma­ken weinig indruk, zegt Kloostra: die zijn niet genoeg om de bedrijven ertoe te brengen hun gedrag aan te passen. “Ze trekken zich er niets van aan en gaan gewoon door met overtreden. Dat is schrijnend voor omwonenden.” Het aantal controles neemt af, zegt Kloostra, terwijl de handhaving juist scherper moet. “Het is simpel: als je niet gaat controleren, werkt het systeem niet.”

Gedeputeerde van milieu van de provincie Noord-Holland Adnan Tekin (PvdA) zegt in een reactie dat hij dezelfde zorgen heeft als de stichting en daarom ‘druk bezig is om te zorgen dat de overlast snel stopt’. Daarnaast benadrukt hij dat hij onderzoeksinstituut RIVM de opdracht heeft gegeven de overlast voor gezondheidseffecten in kaart te brengen.

Lees ook:

De buren van Tata Steel vragen zich af waar de overheid is

In de aanloop naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten proeft Hans Marijnissen de regionale thema’s. Deze keer: de buren van Tata Steel vragen zich af waar de overheid is.

‘Als er een CO2-heffing komt, is het klaar met Tata Steel’

Als Nederland in zijn eentje een heffing op de uitstoot van CO2 invoert, zoals Jesse Klaver (GroenLinks) wil, betekent dat het einde van Tata Steel Nederland (Hoogovens). Die kan die heffing niet betalen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden