Ontbossing

OM wil bedrijven vervolgen voor import ‘fout hout’ Myanmar

Arbeiders in Myanmar bezig met het verwerken van bomen uit de regenwouden.  Beeld EPA
Arbeiders in Myanmar bezig met het verwerken van bomen uit de regenwouden.Beeld EPA

Het OM wil twee Nederlandse bedrijven strafrechtelijk vervolgen voor de import van teakhout uit Myanmar.

Het hout zou op de Europese markt zijn gebracht in strijd met de Europese houtverordening. Justitie gaat ook twee leidinggevenden en een leidinggevende van een bedrijf in Tsjechië vervolgen. Het is de eerste keer dat in Europa bedrijven en personen zich voor de strafrechter moeten verantwoorden.

Een van de bedrijven is volgens het OM al langere tijd actief bij de invoer van teakhout uit Myanmar. In 2017 heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit dit bedrijf hiervoor al een dwangsom opgelegd. Om het Nederlandse toezicht te ontwijken, is het teakhout via een speciaal daarvoor opgezet bedrijf in Tsjechië toch de Europese Unie ingevoerd, zo luidt de verdenking van het OM.

Ontbossing

In december 2019 is beslag gelegd op een partij teakhout van ongeveer 130 kubieke meter: acht tot tien zeecontainers. Het OM wil de zaak nog dit jaar voor de rechter brengen. Voordat het zover is, krijgen de verdachten eerst nog de gelegenheid te reageren op de aantijgingen.

Bij de invoer van teakhout, bijzonder gewild in de hoogwaardige jachtbouw, ontbreken vaak de benodigde documenten. Zo is volgens het OM nauwelijks te controleren dat het hout is gekapt volgens oogstplannen van de Myanmarese autoriteiten.

Het Functioneel Parket wil de komende jaren meer werk maken van de opsporing en strafrechtelijke vervolging als het gaat om illegaal hout. Uitgangspunt is het voorkomen van ontbossing en de daarmee almaar toenemende druk op het milieu.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden