ZelfgemaaktKetchup

Om verspilling tegen te gaan bedacht Anne Janssens een ketchup van Keniaanse tomaten

Anne Janssens van The Ketchup Project.Beeld The Ketchup Project

Bijna de helft van de vers geoogste tomaten in Kenia wordt weggegooid. Zonde vinden ze bij The Ketchup Project, dus maken ze er ketchup van.

“Wist je dat er 150 jaar geleden veel meer soorten ketchup waren, zoals pompoenketchup en zoete aardappelketchup?” Anne Janssens (40) van The Ketchup Project werkte aanvankelijk in de windenergiesector en was op zoek naar een nieuwe uitdaging, het liefst iets met voedsel. “Ik ben zelf veel bezig met gezonde en duurzame voeding. Ik hou van experimenteren.” Met haar collega Sjoerd Dijkstra, die destijds voor een groot chemiebedrijf in Kenia werkte, ontdekte ze dat bijna de helft van de vers geoogste tomaten de markt niet haalt.

“De verse tomaten worden het hele jaar door geoogst, maar er zijn niet altijd betrouwbare afnemers. Er wordt soms zo weinig geld voor de tomaten betaald, dat het de transportkosten niet eens dekt en het makkelijker is de tomaten naar een hoek van het veld te schuiven”, legt Janssens uit. Daarbij is er in Kenia nauwelijks industrie om van verse groenten en fruit houdbare producten te maken, zoals soepen en sauzen. Dus bedacht ze in 2015 om samen met ­lokale boeren de vers geoogste tomaten te drogen en er ketchup van te maken: The Ketchup Project.

Beeld The Ketchup Project

Vier ton geteelde tomaten

Ze vonden in Kenia een dorp, Kwakyai, met veel kleine boeren, waar de verspilling van tomaten groot was en de boeren enthousiast. Inmiddels werken ze samen met 104 boeren die zo’n vier ton geteelde tomaten per week voor hun oogsten. “Zonder chemische middelen”, zegt Janssens. Dat was nog een hele omslag. “De boeren gooiden allemaal troep op hun land. Samen zijn we gaan uitvinden hoe we de tomaten natuurlijk konden verbouwen.” Een ander deel van het dorp is in dienst om de tomaten in stukjes te snijden en te drogen in een zelfgebouwd apparaat dat ze ‘de droog-hub’ noemt. “Dat is heel precies werk. Als er één stukje tomaat niet goed droogt, kan het gaan schimmelen. En dat is funest voor de voedselveiligheid.”

De gedroogde stukjes tomaat worden vacuümverpakt en per schip (om de CO2-voetafdruk laag te houden) naar Nederland vervoerd. Daar maken ze er ketchup van: zo’n vierduizend glazen flesjes per maand in een externe fabriek. De emmers en kleine plastic bakjes voor in maaltijdboxen maakt Janssens zelf. Dat gaat met honderden liters tegelijk in grote professionele pannen die de gedroogde tomaten op lage temperatuur koken. Hoe de ketchup wordt gemaakt? “Dat is geheim, een chef-kok heeft heel lang aan het recept gewerkt. Ons doel was in elk geval een gezond en lekker alternatief te maken voor de snack-ketchups. Er zit sowieso veel minder suiker in.”

Beeld The Ketchup Project

Verspilling van tomaten gedaald

De meeste ketchup verkopen ze aan horeca: “Koks zijn heel enthousiast over de smaak”. En bij Landmarkt, Bijenkorf en Picnic. “We onderzoeken nu of we in zee gaan met reguliere supermarkten.” Naast tomatenketchup maken ze ook mangoketchup. Ze willen de variatie van vroeger laten terugkomen.

Janssens schat dat vijftien procent van het Keniaanse dorp nu inkomen heeft van haar project en de verspilling van tomaten is in drie jaar tijd van veertig naar tien procent gedaald. “Als we de verkoop verder opschalen, krijgen meer boeren een goede prijs voor hun tomaten en redden we meer tomaten en andere vruchten.”

Meer info: theketchupproject.nl

In de rubriek Zelfgemaakt vertellen mensen hoe ze van hun ambacht hun beroep gemaakt hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden