'Oliecrisis wordt erger dan bankencrisis'

null Beeld reuters
Beeld reuters

De wereld staat voor een energiecrisis, die zwaardere gevolgen kan hebben dan de financiële crisis van de afgelopen jaren. Dat stelt energiedeskundigde Jeremy Leggett van de universiteit van Oxford in een interview met economensite Mejudice.nl.

Volgens Leggett geven oliemaatschappijen net zo'n misplaatst, rooskleurig beeld van hun eigen activiteiten als zakenbanken deden in de jaren voor de financiële crisis. Doordat investeringen worden teruggeschroefd, zullen de oliemaatschappijen echter over enkele jaren niet meer in staat zijn voldoende olie te leveren voor een schappelijke prijs, voorspelt hij.

Wereldwijde crisis
'Grote industrieën hemelen hun eigen producten en processen op', stelde Leggett. 'De olie- en gasindustrie hemelt z'n vermogen op om betaalbare olie te leveren in de hoeveelheden die nodig zijn om aan de stijgende vraag te voldoen. Dat betwijfelen we, net zoals we de duurzaamheid betwijfelen van schaliegas in de VS. Over een paar jaar is er een wereldwijde energiecrisis die erger wordt dan de financiële crisis.'

'Om een enorme crisis te voorkomen zal de wereld minder afhankelijk moeten worden van olie en gas, aldus de oprichter van het Britse zonne-energiebedrijf Solarcentury. 'Het bouwplan is klaar, maar we moeten onder zeer hoge druk de juiste keuzes maken', concludeerde hij. In dat kader vindt de Brit het hoopgevend dat er steeds meer geld beschikbaar komt voor duurzame energie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden