Obama blokkeert nieuwe boringen in Noordpoolgebied

Een protest tegen de boringen in de Noordelijke IJszee. Beeld epa
Een protest tegen de boringen in de Noordelijke IJszee.Beeld epa

De Verenigde Staten en Canada hebben gezamenlijk besloten om olie- en gasboringen in hun deel van de Noordelijke IJszee en de Atlantische Oceaan te verbieden. Dat heeft de uittredende president Obama dinsdag aangekondigd.

De maatregelen worden een maand voor de komst van de nieuwe president Donald Trump afgekondigd. Trump is een erkend scepticus van het klimaat en heeft al beloofd een aantal milieumaatregelen af te zullen schaffen.

'Vandaag nemen de Verenigde Staten, in partnerschap met onze buren en bondgenoten van Canada, een historische stap om onze ecosystemen in de Noordelijke IJszee te beschermen', aldus Obama in een mededeling. Hij benadrukte dat het in de strijd tegen klimaatverandering belangrijk is om de afhankelijkheid van fossiele brandstof te verminderen.

Voor zijn initiatief baseert hij zich op een wet van 1953, de 'Outer Continental Shelf Lands Act'. Die geeft presidenten de bevoegdheid om federale wateren te beschermen tegen elke vorm van olie- of gasontginning. Volgens een medewerker van Het Witte Huis heeft de beslissing een stevige wettelijke basis, en kan ze niet ongedaan gemaakt worden door een andere president.

Verbod nieuwe boringen
Concreet verbiedt Obama in de Noordelijke IJszee voor Alaska permanent alle nieuwe boringen in een gebied van meer dan 50 miljoen hectaren. Dat omvat de Amerikaanse wateren in de Tsjoektsjenzee en een groot deel van de Amerikaanse wateren in de Beaufortzee. In de Atlantische Oceaan duidde Obama 31 onderzeese canyons aan waar ook geen boringen mogen plaatsvinden.

Canada kondigde een permanent verbod aan op alle nieuwe olie- en gasboringen in de Canadese wateren van de Noordelijke IJszee, dat om de vijf jaar opnieuw bekeken zal worden.

Milieubescherming was een van Obama's prioriteiten gedurende zijn twee mandaten. Zijn opvolger Trump trok de klimaatopwarming al meerdere keren in twijfel. Hij beloofde een einde te maken aan de inmenging van het Amerikaanse milieuagentschap EPA 'in het leven van de Amerikanen'. Hij benoemde Scott Pruitt, een aanhanger van fossiele brandstoffen, tot hoofd van het agentschap.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden