Nuon: Exit kolen Eemshaven

null Beeld Anp
Beeld Anp

Nuon gaat definitief geen kolen verstoken in de centrale in de Groningse Eemshaven. Eerder besloot Nuon tot 2020 niet verder te bouwen aan het kolengedeelte van de Magnumcentrale daar. Dinsdag zal het energiebedrijf bekend maken dat het nooit kolen en biomassa zal gaan verbranden in de Eemshaven.

Als gascentrale blijft Magnum wel draaien, maar het energiebedrijf onderzoekt of dat op termijn zonder uitstoot van CO2 kan. Daartoe ontwikkelt Nuon samen met de TU Delft een 'superbatterij' op basis van ammoniak. De batterij slaat overtollige stroom uit windenergie op in vloeibaar ammoniak. Later is die ammoniak te gebruiken als brandstof in de gascentrale. Volgens het energiebedrijf en de universiteit is het een veelbelovende techniek die binnen een termijn van ongeveer tien jaar grootschalig kan worden toegepast.

De Magnumcentrale is sinds halverwege 2013 in gebruik als gascentrale. Het oorspronkelijke plan was om een centrale te bouwen waar kolen, gas, biomassa en andere 'secundaire brandstoffen' als stookolie in zouden kunnen. Dat stuitte echter op bezwaren van milieu-organisaties die procedures begonnen tegen het bedrijf. In 2011 sloot Nuon met die clubs een overeenkomst. De bouw van de kolenvergasser, de minst vieze techniek om kolen te verbranden, zou tot 2020 stil komen te liggen in ruil voor het afzien van juridische stappen.

Het onderzoek van Nuon en TU Delft om ammoniak als brandstof in te zetten, maakt deel uit van het project 'Power to Ammonia', dat sinds begin dit jaar loopt. Daar doen onder meer ook Akzo Nobel, de Universiteit Twente en energieonderzoekscentrum ECN aan mee. Ammoniak lijkt kansrijker om als opslag van energie te gebruiken dan waterstof. De stof, een verbinding van waterstof (dat met windstroom uit water wordt gewonnen) en stikstof, heeft een hoge energiedichtheid en is gemakkelijk vloeibaar te maken. Daardoor is de opslag ervan compacter.

Bij de verbranding van ammoniak komt geen CO2 vrij en weinig tot geen stikstofoxide.

Een beeld van de centrale in de Eemhaven Beeld ANP XTRA
Een beeld van de centrale in de EemhavenBeeld ANP XTRA
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden