Duurzame 100

Nummers 50 t/m 26: Duurzaam plús verbindend scoort hoog

null Beeld x
Beeld x

Voor het eerst is de Duurzame 100 een ‘top van onderop’. Vandaag de nummers 50 t/m 26.

Redactie

Milieuwinst boeken terwijl het er in de buurt gezelliger van wordt. Burgers die dat voor elkaar weten te krijgen gooien hoge ogen in de eerste Duurzame 100 ‘van onderop’.

Bij De Jojo (nummer 26) in Sassenheim repareren zo’n dertig vrijwilligers oude, kapotte spullen. Het is een circulaire werkplaats, waar verbinding voorop staat. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of het maatschappelijk verkeer weten elkaar hier te vinden. Befaamd in De Jojo is Lisa’s koffiecorner. Het motto van initiatiefnemer Lisa de Blok is: ‘ontmoeten door te doen’.

Sociale bijvangst

De jury van de Duurzame 100 dicht waarde toe aan de verbindende factor van groene burgerinitiatieven. “Sociale bijvangst”, is de vakjury dat gaan noemen. Bij het project ‘Krijg de kleertjes (nummer 28) ruilen mensen kinderkleding op gezellige bijeenkomsten. Voor duurzame mensen met een kleine portemonnee is een uitkomst. Zo draagt het project bij aan een “sociale en gastvrije maatschappij.” Milieuwinst is er zeker ook. De CO2-besparing was al genoeg om met de auto twaalf keer de aarde rond te rijden, aldus het project.

Deels vanwege het sociale succes zette de jury vrijwilligersproject Sam Sam in Dalfsen een mooie positie (nummer 34). Louise Loman opende het naaiatelier voor vluchtelingen, die super duurzaam spullen herstellen en integreren. Dalfsenaren halen oude stoffen tevoorschijn en schenken die aan het atelier, waar de deur voor inloop openstaat.

De groene Connectie (nummer 48) brengt ook mensen samen. Het project verbindt natuurprojecten aan zorg- en welzijnsinstellingen. Zo hangt de kaart van het aangelegde wandelpark in wachtkamers van vijf huisartspraktijken, de artsen schrijven natuur-op-recept uit.

De Rotterdamse Rini Biemans betrekt kwetsbare groepen bij zijn project Stadsgeneeskunde (nummer 32). De creatieve Biemans toverde samen met bewoners verloederde hoeken van de stad om tot groene oases, waar spelende kinderen en bewoners van konden genieten. Tuinieren houdt mensen volgens hem gezonder, fysiek en mentaal.

Bekijk de hele lijst en lees meer verhalen op trouw.nl/duurzame100.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden