Vogelgeluiden

Nu het stil is op straat is zelfs het timide goudhaantje te horen

Een vuurgoudhaantje in het Utrechtse Lunetten.Beeld Luc Hoogenstein

Vogels hebben baat bij de stille straten, zegt ecoloog Luc Hoogenstein. In zijn wijk telde hij liefst 42 soorten. 

Luc Hoogenstein (49) staat in het stadspark, vlak bij zijn huis. Hij steekt zijn vinger op. “Hoor je dat? Stilte...” Zijn groene buurt, in het Utrechtse Lunetten, ligt ingeklemd tussen spoor en snelweg. “Normaal hangt hier een deken van geluid. Scooters, intercity’s en auto’s.” Alle ruis viel abrupt weg afgelopen week. Daar kwam wat voor in de plaats: een kakofonie van vogelgekwetter.

Ecoloog Luc Hoogenstein spot in Utrecht veel meer vogels in deze stille dagen.Beeld Luc Hoogenstein

Wandelend begint Hoogenstein te benoemen wat hij hoort. Een witte kwikstaart, een heggenmus, veel tjiftjafs. Een specht zit te roffelen. “Een grote bonte. Zie je hem, met zijn rode broek?” Hij wijst omhoog. Hoogenstein loopt hier vaak, ­vogels zitten er altijd veel. “In deze stilte kwettert hier meer. Dat is echt ­opvallend.” 

De boswachter zit thuis met zijn gezin. Sociale onthouding, om coronavrij te blijven. “Ik ga wel dagelijks wandelen, lekker naar buiten. ­Anders word je toch gek?” 

Een heggenmus.Beeld Luc Hoogenstein

Hij spotte deze week een goudhaantje – en dat wil wat zeggen. “Die maakt heel timide geluid: tritritri. Die toon is zo zacht dat veel ouderen moeite hebben om hem te horen.” Nu klonk hij helder, door de verstilde wijk. Ook de winterkoning floot. Hij hoorde zelfs een appelvink. “Niet uniek, maar die hoor je echt niet vaak.” Vogels met relatief bescheiden zangklanken, zoals ook de fitis, zag hij plotseling ook. Waar Hoogenstein normaal 30 vogelsoorten in zijn wijk turft, kwam hij nu tot 42. Het gehoor reikt verder dankzij de rust. “Sst! Daar, achter die spoorbaan, klinkt een groene specht.”

Vogels zijn niet alleen beter hoorbaar, ze bewegen zich ook vrijer, merkt de ecoloog. “Neem die houtduif daar, pal naast de weg. Als daar verkeer raast, doet ’ie dat niet.”

Toevluchtsoord

Toen Hoogenstein deze week ging voetballen met zijn zoontje, streek op het hekje van het veld ­zomaar een ijsvogel neer. IJsvogels ziet hij hier wel vaker , maar dan in een schichtig voorbijgaan.

“De stilte is een van de kleine voordelen in deze vreselijke crisis.” Qua timing is deze rust voor stads­vogels ideaal, zegt Hoogenstein. Ze zoeken nu een plek voor hun nest en zullen dichter bij wegen en sporen nestelen, denkt hij. Hij vreest niet dat ze hun nest verlaten, als het ­kabaal terugkeert. “Hun drang om te voeden is onstuitbaar. Als ze een nest hebben, dan blijven ze.”

Zingende tjiftjaf.Beeld Luc Hoogenstein

Een brullende scooter passeert. Hoogenstein trekt een zuur gezicht. “Herrie valt extra op, nu ons land in slow motion is.” Hij hoopt dat veel mensen de natuur herontdekken, bijvoorbeeld door te gaan wandelen. “Dat is ons toevluchtsoord, nu de nood aan de man is.” Zelf is hij dit weekend gaan wandelen, met twee virusvrije gezinnen bij Kootwijkerzand. Op gepaste afstand natuurlijk.

Lees ook: 

Binnen blijven? Vlucht juist naar buiten!

Sociale onthouding wil niet zeggen dat we de luiken moeten sluiten. Integendeel, zeggen de experts. Ga vooral naar buiten, de helende natuur in.

Lang niet iedereen houdt afstand, een snerpend NL-alert ten spijt

Genoeg afstand houden is makkelijker gezegd dan gedaan, bleek afgelopen weekend. Artsen en instanties maken zich zorgen over de laconieke wijze waarop Nederlanders met de richtlijnen van het RIVM omgaan. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden