Vincent wil Zon

Noordzee is het Dubai van de windmolens

Windmolens in de Noordzee gaan steeds voordeliger groene stroom leveren. Beeld anp
Windmolens in de Noordzee gaan steeds voordeliger groene stroom leveren.Beeld anp

Een half jaar geleden kon ik het niet geloven: 7,27 cent voor stroom van windmolens in de Noordzee. Een record; zo goedkoop, dat leek eigenlijk niet mogelijk. Maar nu is er nog een kwart van de prijs af gegaan en blijkt de Noordzee toch echt het Dubai van de windmolens.

Vincent Dekker

Ik viel bijna van mijn stoel toen maandag bekend werd voor welk bedrag Shell, Eneco, Van Oord en Mitsubishi met hun nog te bouwen windmolenparken Borssel III en IV een kiloWattuur aan stroom willen gaan leveren: 5,45 cent. Nog weer bijna twee cent goedkoper dan wat Dong Energy bij Borssele I en II genoeg vond, en dat was in juli al een verbijsterend nieuw laagterecord.

Van je stoel vallen is een goede aanleiding om meteen te gaan bloggen. Maar in dit geval wilde ik de kat even uit de boom kijken. Zien of er geen addertjes onder het gras zaten. Even zeker weten dat er geen verbloemende formuleringen in de teksten zaten verstopt.

Ik heb na twee dagen nog niets van dat al gevonden. Het is gewoon 5,45 cent.

Weblog
In zijn weblog 'Vincent wil Zon' belicht Vincent Dekker allerlei innovaties en ontwikkelingen op het gebied van groene energie, dichtbij en ver van huis.

1 Cent subsidie

Daarmee is Noordzeestroom nog maar 1 cent duurder dan de gemiddelde groothandelsprijs van vorig jaar. Terwijl een jaar geleden nog werd gemikt op maximaal 12 cent per kWh en dus 7,5 cent boven de groothandelsprijs. Omdat de subsidie die het rijk verstrekt het verschil is tussen de groothandelsprijs (min een klein beetje) en wat de leveranciers (Dong en Shell/Eneco) vragen, keldert die subsidie dus van die 7,5 naar pakweg 1 cent per kWh. Als de stroomprijzen vanaf 2020 wat gaan stijgen, zoals wordt verwacht, is snel al helemaal geen subsidie meer nodig.

Laatste subsidie?

Als de prijsdaling van Noordzee-molens nog een beetje doorzet, kunnen de windmolenparken die vanaf volgend jaar geveild gaan worden, al helemaal zonder subsidie draaien. Het idee zou vorig jaar nog als een onmogelijk wonder zijn weggelachen, maar kennelijk zijn wonderen toch mogelijk. Minister Kamp van Economische Zaken had eerst 8 miljard uitgetrokken voor de subsidie aan alle windparken samen. De teller staat nu op 1,1 miljard voor Dong en 0,3 miljard voor Shell/Eneco. En daar blijft het dus wellicht bij.

Na het bekend worden van de stroomprijs van Dong schreef ik hier: "Kortom: ik weet niet of die 7,27 cent het nieuwe normaal zijn. Een stijgende rente of iets duurdere olie en de prijs van Noordzeestroom zou zomaar weer wat kunnen stijgen. Den Haag is nog geen Dubai."

In Dubai is de prijs van zonnestroom in een jaar gehalveerd. In de Noordzee is dat met windenergie nu ook gebeurd. Ik moet er maar aan wennen: de Noordzee is toch echt het Dubai van de windenergie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden