Investeringen

Noord-Holland wil klimaatneutraal worden en krijgt twee waterstoffabrieken

Waterstof. Beeld Sander Soewargana
Waterstof.Beeld Sander Soewargana

De provincie Noord-Holland trekt de komende drie jaar 73 miljoen euro uit om klimaatneutraal te worden. Een belangrijk deel wordt geïnvesteerd in de ontwikkeling van aardwarmte en twee waterstoffabrieken.

Redactie Trouw

Noord-Holland wil koploper zijn in de energietransitie. Vooral met waterstof kan de industrie in de provincie een grote duurzaamheidsslag maken. Ook bij bedrijven in de regio leeft die ambitie, zegt Edward Stigter, gedeputeerde Klimaat & Energie. Zo zijn er bij multinational Tata Steel in het Noordzeekanaalgebied vergevorderde plannen voor een waterstoffabriek in 2025.

Stigter: “We zijn nu met verschillende partijen aan het bekijken hoe we in de toekomst het gebruik van waterstof kunnen stimuleren. Daarvoor zijn afspraken nodig met bedrijven, en ook waterstoftankstations. Daarbij moeten we het huidige aardgasnet geschikt maken voor het transport van de duurzame brandstof.”

Ook is het de bedoeling dat er in Den Helder een waterstoffabriek verrijst. Daarvoor zijn inmiddels eveneens serieuze plannen, maar wanneer die tot uitvoering komen is nog niet bekend. Volgens Stigter is Den Helder is een heel geschikte locatie, omdat er vlak voor de kust windparken liggen die duurzame energie leveren voor de productie van waterstof.

CO2 afvangen

Maar ook fossiele brandstoffen zullen voorlopig nog nodig zijn. De CO2 die daarmee vrijkomt, wil de provincie afvangen en opslaan in de vele lege – luchtdichte – aardgasvelden die eveneens voor de Helderse kust liggen. Mede daarom is de stad een interessante locatie voor de tweede waterstoffabriek.

Omdat huishoudens in 2030 van het gas af moeten, zet Noord-Holland ook stevig in op aardwarmte. Met alleen duurzame elektriciteit gaan we het niet redden, stelt de provincie. Inmiddels wordt in een gebied rondom Amsterdam uitvoerig onderzoek gedaan naar de bodemgesteldheid van diverse locaties. “Niet elke bodem is geschikt voor het op grote diepte oppompen van aardwarmte”, verduidelijkt de gedeputeerde. “In het noordelijk deel van de provincie weten we al waar we aan toe zijn, omdat daar in het verleden naar gas is gezocht. Zodoende is dat gebied gedetailleerd in kaart gebracht. Volgend jaar moet duidelijk zijn waar we in de Metropoolregio Amsterdam drie tot vier kilometer diep kunnen gaan boren. Omdat die heel dichtbevolkt is, is dat juist daar heel nuttig.”

Lees ook:

TNO waarschuwt: overdrijf de waterstofdroom niet

Waterstof gaat Nederland helpen bij het halen van de klimaatdoelen. Maar verwacht er vooral geen wonderen van, waarschuwt TNO.

SodM komt met nieuwe eisen, want ook groene energie moet veilig zijn

Aardgas vervangen door schone warmtebronnen klinkt ideaal, maar er zijn ook veiligheidsrisico’s. Directeur Theodor Kockelkoren van Staatstoezicht op de Mijnen wil extra eisen stellen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden