Nog meer plastic soep in de Stille Oceaan

null Beeld AP
Beeld AP

Er ligt veel meer plastic in de Stille Oceaan dan tot nu toe werd gedacht. De Nederlandse stichting Ocean Cleanup verkende het gebied afgelopen weekend per vliegtuig en ontdekte dat de plastic afvalberg veel geconcentreerder en groter is dan bekend was.

Gabriella Codonesu

Na de muur van China is er misschien binnenkort nog een menselijk bouwwerk te zien vanuit de ruimte. De hoeveelheid plastic soep in de Stille Oceaan zou zo snel uitdijen dat de eerste omtrekken al vanuit de ruimte te zien zijn, beweerde wetenschapper van de VN Jacqueline McGlade onlangs nog.

Dat er veel plastic in de Stille Oceaan lag was bekend. Een cirkelvormige stroming tussen Hawai en de Amerikaanse westkust bevat zo veel afval dat het de Great Pacific Garbage Patch genoemd wordt. Maar de grote hoeveelheid die ze dit weekend in dat gebied aantrof kwam voor het team van Ocean Cleanup als een verrassing.

"We openden de deur van ons vliegtuig en zagen overal afval", aldus oprichter van de stichting Boyan Slat tegen The Guardian. In nog geen drie uur vliegen trof het team al meer dan duizend grote plastic voorwerpen aan in het water. Volgens Slat zijn vooral de grote stukken plastic een 'tikkende tijdbom'.

Afbrokkelen
Plastic soep bevat vele soorten plastic, zoals flessen en visnetten maar ook flarden van allerlei grotere plastic voorwerpen. Het gevaar zit hem erin dat grote stukken plastic langzaam afbrokkelen tot kleine deeltjes die zich veel sneller kunnen verspreiden. Die kleine deeltjes kunnen vervolgens door vissen worden opgegeten en zo belanden ze uiteindelijk ook in de maag van de mens.

Plastic soep bevat vele ingrediënten van plastic, zoals flessen en visnetten. Beeld thinkstock
Plastic soep bevat vele ingrediënten van plastic, zoals flessen en visnetten.Beeld thinkstock

De kern van de berg zwervuil in de Stille Oceaan wordt momenteel geschat op één miljoen vierkante kilometer. Om die kern heen waaiert het plastic nog zo'n 3.5 miljoen vierkante kilometer uit. De omtrek van het zwerfafval varieert, omdat het plastic door de zeestromingen steeds een andere vorm aanneemt.

'Meer plastic dan vis'
Dat er zo veel plastic in de oceanen belandt, heeft te maken met de almaar groeiende productie van plastic. In 2014 werd zo'n 311 miljoen ton plastic in de wereld geproduceerd, bleek destijds uit een groot onderzoek dat voor het eerst de vervuiling van oceanen in kaart bracht. Dat was een verdubbeling van vijftig jaar eerder. Volgens hetzelfde onderzoek zou de hoeveelheid plastic tegen 2050 maar liefst verviervoudigd zijn.

Een rapport van de Ellen MacArthur Foundation schetste begin dit jaar een nog pessimistischer beeld. Als de groei in het plasticverbruik blijft aanhouden, zwemt er in 2050 meer plastic dan vis in de Stille Oceaan.

Ocean Cleanup wil in 2020 de hoeveelheid afval halveren. Hoe haalbaar dat is, staat nog ter discussie. Critici beweren dat het project te duur wordt, of simpelweg niet gaat werken. Volgens Slat is het vooral belangrijk dat er ook iets aan de productie van het plastic wordt gedaan: "We moeten het plastic opruimen, maar we moeten ook meer aan preventie gaan doen. Meer recyclen, betere verpakkingen en betere wetgeving zijn net zo belangrijk."

Grote schoonmaak
In 2014 verzamelde de toen achttienjarige student Boyan Slat via crowdfunding twee miljoen euro voor de ontwikkeling van een nieuw systeem om plastic uit de oceanen te halen. Hij bedacht een constructie met twee drijvende reuze-armen van elk vijftig kilometer lengte die in een v-vorm in het water worden gezet. Het plastic tussen beide armen, wordt als het ware in een draaikolk opgezogen en daarmee uit het water gehaald.

Slat is ook de oprichter van de stichting Ocean Cleanup. De stichting wordt gesteund door de Nederlandse overheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden