NatuurdagboekKoos Dijksterhuis

Nog even en de nijlganzen marcheren weer rond met een colonne pulletjes

In maart gaan ze massaal aan de leg, maar er zijn nu al nijlganzen die broeden. Geen wonder dat er zoveel zijn! Sinds de jaren zestig hangen er ontsnapte, verwilderde nijlganzen rond in Nederland en rond 1990 schoot hun aantal omhoog. De laatste jaren worden ze afgeschoten, wat hun voortvarende vermenigvuldiging afremt. Volgens de Broedvogelatlas zijn er maximaal 11.400 paren, maar ’s winters met de nieuwe generatie erbij, alsmede zwervers uit de buurlanden, kan dat aantal tot wel 50.000 ganzen oplopen.

Nijlganzen zijn eigenlijk grote eenden. Ze waggelen over graslanden, vaak in steden. In de Randstad zijn hun dichtheden het hoogst, vooral in Rotterdam, maar ook in Groningen zijn ze alomtegenwoordig. Ze gakken niet echt, maar maken een hard, kakelend geluid, soms hees en krasserig.

Nijlganzen kapen vaak andermans nest om in te broeden. Hoewel ze van water houden om te rusten, en waterplanten te eten, dringen ze soms het bos in om roofvogelnesten af te pakken, hoog in een boom. Ze schuwen daarbij geen agressie. Zelfs een havikshorst is niet veilig voor de vastberadenheid van een koppel nijlganzen. Ik zag ze ook eens op een ooievaarsnest. Zo’n souplesse in broedplaatskeuze is een handige eigenschap. Daarom zijn de van oorsprong Afrikaanse eenden natuurlijk zo succesvol geïntegreerd in West-Europa.

Nog even en ze marcheren weer met een colonne pulletjes rond; donzen bolletjes op zwemvliezen. Het broeden duurt vier weken, het rondstappen voordat de jongen kunnen vliegen duurt nog eens twee maanden. Daarna blijven ze als familie nog graag bij elkaar.

Nijlganzen zijn gemakkelijk te herkennen. Ze zijn roze-bruin met kastanjebruin en hebben witte vlakken op hun vleugels. De handveren aan het eind van de vleugels zijn donkergroen, op het zwarte af. Hun kop is lichtbeige, met heel donkere vlekken rond de ogen. Ze zijn de blaarkoppen onder de ganz... eh grote eenden.

Iedere dag verwondert bioloog Koos Dijksterhuis zich over wat groeit of bloeit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden